UTICAJ DIJABETES MELITUSA NA DUGOROČNI MORTALITET KOD BOLESNIKA SA STEMI LEČENIH PRIMARNOM PCI - Radomirović, Marija M; Stanković, Goran R (Medicinski podmladak, 2017)
Uvod: Primarna PCI (PPCI) je zlatni standard u lečenju bolesnika sa akutnim infarktom miokarda (AIM) sa ST elevacijom (STEMI). Cilj ove studije je da se ispita uticaj dijabetes melitusa (DM) na dugoročan mortalitet kod STEMI bolesnika lečenih PPCI tokom tri godine praćenja. Materijal i metode: Analizirani su podaci 499 bolesnika sa STEMI, iz elektronske baze podataka Sale za kateterizaciju srca, Klinike za kardiologiju KCS, koja obuhvata period od 2009. do 2016. godine. Bolesnici su podeljeni u 2 grupe: sa dijabetes melitusom i bez dijabetes melitusa. Zaključak: Kod bolesnika sa DM postoji povišen rizik od smrtnosti u kratkoročnom i dugoročnom praćenju nakon PPCI. Ključne reči: DM, STEMI, PPCI Introduction: Primary PCI (PPCI) is a gold standard in treating patients with acute myocardial infarction (AMI) with ST elevation (STEMI). The aim of this study is to evaluate the impact of diabetic status on admission on three year survival in patients with STEMI treated with PPCI. Material and methods: We analyzed 499 STEMI patients treated with primary PCI, from a prospective, electronic database of the Clinical Center of Serbia Catheterization Laboratory that contains patient records from 2009 to 2016. Patients were divided into 2 groups: patients with DM and those without DM. Conclusion: Patients with DM had higher unadjusted 30-day and 3-year mortality after PPCI. Key words: DM, STEMI, PPCI