ODREĐIVANJE HEMIJSKIH POKAZATELJA KVALITETA POVRŠINSKIH VODA U UZORCIMA SAVE, DUNAVA I TOPČIDERSKE REKE - Trajković, Filip; Stošić, Igor; Đogo Mračević, Svetlana; Krstić, Marko Z (Medicinski podmladak, 2016)
Uvod: Kvalitet vode je definisan velikim brojem fizičkih, hemijskih i bioloških parametara, kao i sadržajem organskih i neorganskih materija, a njegovo ispitivanje poslednjih decenija ima globalni zdravstveni, ekonomski i pravni interes. Cilj: U ovom radu su određivani neki od najvažnijih pokazatelja hemijskog kvaliteta površinskih voda u uzorcima iz reke Save (Ada i Ušće), Dunava (Pristanište i Kej) i Topčiderke (Rakovica). Materijal i metode: Uzorci vode su skupljani u novembru 2014. god. i svi hemijski parametri su određivani standardnim analitičkim metodama. Rezultati: Dobijeni su sledeći rezultati: pH (5,71-6,40), sadržaj rastvorenog kiseonika (11,04-11,99 mg/dm3), hloridi (20,89-32,82 mg/dm3), alkalitet (207,9-300,9 mg CaCO3/dm3), aciditet (31,79-54,90 mg CaCO3/dm3), kalcijum (37,23-54,90 mg/dm3), magnezijum (6,90-23,65 mg/dm3), ukupna tvrdoća vode (137,6-235,8 mg CaCO3/dm3), hemijska potrošnja kiseonika - HPK (4,08-9,12 mg O2/dm3). Zaključak: Ispitivani parametri ne ukazuju na značajno zagađenje površinskih voda. Da bi se izvršila ispravna kategorizacija vode u ovim rekama, potrebno bi bilo uraditi dodatna ispitivanja pokazatelja vezanih za fizički, hemijski i biološki kvalitet.