Povezanost dužine vremena od dijagnoze do početka sistemske terapije metastatskog karcinoma bubrežnih ćelija sa ishodom lečenja - Lisičić, Nikola; Kević, Angelina; Savić, Marko; Nikić, Predrag (Medicinski podmladak, 2023)
Uvod: U oko 30% slučajeva karcinom bubrežnih ćelija (engl. Renal Cell Carcinoma, RCC) se otkriva u metastatskom stadijumu (engl. metastatic RCC, mRCC). Okosnicu lečenja mRCC predstavljaju anti-angiogenezna ciljana terapija i imunoterapija koje su pacijentima sa mRCC značajno produžile preživljavanje bez progresije i ukupno preživljavanje. Cilj rada: Cilj ovog istraživanja je da se ispita povezanost između vremenskog intervala proteklog od postavljanja dijagnoze mRCC do početka sistemske terapije sa radiografski procenjenim najboljim odgovorom posle 12 meseci terapije. Materijal i metode: Observaciona studija obuhvatila je 85 pacijenata sa dijagnozom inicijalno metastatskog RCC. U okviru sistemske ciljane terapije, svi pacijenti su dobijali lek sunitinib. Minimalni period praćenja iznosio je 12 meseci. Radiografska procena terapijskog odgovora rađena je posle svaka 3 meseca terapije, i za evaluaciju najboljeg terapijskog odgovora korišćeni su RECIST (engl. Response Evaluation Criteria in Solid Tumors, RECIST) kriterijumi. Rezultati: Prosečna dužina vremena od trenutka postavljanja dijagnoze mRCC do početka sistemske ciljane terapije je iznosila 3,5 ± 2,5 meseca, sa medijanom od 2 meseca. Nije uočena statistički značajna povezanost između najboljeg radiografski procenjenog terapijskog odgovora posle 12 meseci terapije i vremenskog intervala od postavljanja dijagnoze mRCC do početka sistemske ciljane terapije (p=0,7). Takođe, nije uočena statistički značajna povezanost između ukupnog broja metastatskih mesta u momentu postavljanja dijagnoze mRCC i najboljeg radiografski procenjenog odgovora posle 12 meseci terapije. Zaključak: Nije uočeno postojanje povezanosti između najboljeg radiografski procenjenog terapijskog odgovora posle 12 meseci primene sistemske ciljane terapije niti sa vremenskim intervalom od postavljanja dijagnoze mRCC do početka sistemske ciljane terapije , niti sa ukupnim brojem metastatskih mesta kod pacijenata sa dijagnozom inicijalno metastaskog RCC.