ULOGA I ZNAČAJ MAGNETNE REZONANCE SRCA KOD HIPERTROFIČNE KARDIOMIOPATIJE - Nedeljkovic Arsenovic, Olga; Bjelica, Teodora; Tesic, Milorad; Nedeljkovic, Ivana; Tomic, Ana; Mladenovic Markovic, Ana; Maksimovic, Ruzica (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod: Hipertrofična kardiomiopatija (engl. hypertrophic cardiomyopathy – HCM) je autozomno dominantna bolest kardiomiocita koja dovodi do njihovog zadebljanja i hipertrofije. Ciljevi ovog rada su bili da se dijagnostikuje hipertrofična kardiomiopatija  pomoću MR srca kod pacijenata sa hipertrofijom miokarda leve komore, okarakteriše tkivo miokarda i odredi stepen fibroze ovom dijagnostičkom metodom.Metode: Studija je obuhvatila 51 pacijenta sa HCM dijagnostikovanom na MR srca (muškarci 27; žene 24) i sprovedena je na Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, Centru za radiologiju. Svi prikupljeni podaci o pacijentima su uzeti iz zvanične medicinske dokumentacije, a tip studije je retrospektivna opservaciona studija. MR srca je kod 51 pacijenta pokazao postojanje HCM na osnovu klasičnog protokola snimanja rađenog na 1.5T Siemens aparatu uz davanje kontrastnog sredstva Gadolinijuma.  U odnosu na distribuciju kontrasta u vidu Late Gadolinium Enhancement (LGE) MR srca omogućava otkrivanje fokalne fibroze, a samim tim i razlikovanje etiologije hipertrofičnog miokarda.Rezultati: Opstrukcija izlaznog trakta leve komore viđena je kod 9 (17.6%) pacijenata. Asimetrična HCM je registrovana kod 41 (80.4%) bolesnika. Prisustvo LGE detektovano je kod 39 (76,5%) pacijenata, najviše u predelu septuma (62.7%). Stepen fibroze procenjen je na medianu od 6% mase leve komore i medianu od 11 g fibroze po gramu mase leve komore.Zaključak: MR srca kao neinvazivna metoda predstavlja zlatni standard u tkivnoj karakterizaciji srčanog mišića. Detekcija fibroze miokarda i njeno kvantifikovanje, kao glavnog okidača za razvoj malignih srčanih aritmija, svrstava MR srca, ne samo u dijagnostički, već i u metod stratifikacije rizika od naprasne srčane smrti kod pacijenata sa hipertrofičnom kardiomiopatijom.
Keywords: hipertrofična kardiomiopatija, magnetna rezonanca srca, kasno nakupljanje Gadolinijuma, stepen fibroze, aritmije