UTICAJ NAJZASTUPLJENIJIH BIOAKTIVNIH JEDINJENJA MEDITERANSKE ISHRANE NA SIGNALNI PUT OSTEOBLASTIMA POSREDOVANE DIFERENCIJACIJE OSTEOKLASTA: IN SILICO ANALIZA - Markovic, Nemanja; Mijuskovic, Svetozar; Jovanovic, Mirjana; Mitovic, Nikola; Nenadovic, Aleksandra; Vukovic, Andrija; Kovacevic, Sanjin; Kosic, Marija; Juloski, Jovan; S. Stankovic, Marija; Nesovic Ostojic, Jelena (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod: Kosti su osnovni elementi skeletnog sistema koji se neprekidno remodeluju. Osteoklasti vrše resorpciju kosti, dok osteoblasti formiraju novi koštani matriks i posredno utiču na diferencijaciju osteoklasta putem signalnih puteva u kojima učestvuju signalni molekuli: M-CSF, c-Fms, GRB2, ERK, PI3K i Akt. U cilju očuvanja zdravlja kostiju danas se sve značajnija pažnja posvećuje nutritivnim intervencijama, poput mediteranske dijete koja je bogata bioaktivnim jedinjenjima. Cilj ovog rada je in silico ispitivanje potencijalnih interakcija najzastupljenijih bioaktivnih jedinjenja mediteranske dijete sa navedenim proteinima signalnog puta diferencijacije osteoklasta.Materijali i metode: Formirana je biblioteka od 115 najzastupljenijih bioaktivnih jedinjenja mediteranske dijete identifikovanih iz literaturnih podataka. Strukture proteina dobijene kristalografijom korišćene su kao targeti u simulacijama molekularnog dokinga radi ispitivanja predikcije interakcija između liganada i receptora.Rezultati: Većina liganada nije ostvarila značajne interakcije sa ispitivanim proteinima (ΔG > −7 kCal/mol), osim u slučaju Akt proteina. Za ovaj protein identifikovan je veći broj liganada sa ΔG < −7 kCal/mol. Najpotentnijih 5 liganada (salvianolna kiselina, apigenin, diosmin, mangiferin i silbin) vezivali su se za aminokiselinske sekvence koje čine aktivno mesto receptora, ukazujući na mogući inhibicioni efekat.Zaključak: In silico analiza ukazuje da bioaktivne komponente mediteranske dijete poseduju potencijal za inhibiciju Akt proteina (protein kinaze B), čime se otvara perspektiva za njihovu primenu u modulaciji osteoklastne aktivnosti i razvoju novih strategija za očuvanje zdravlja kostiju.
Keywords: Mediteranska dijeta; Bioaktivna jedinjenja; Osteoblasti; Osteoklasti; Protein kinaza B