INTRAVENOZNA TERAPIJA GVOŽĐEM KOD SRČANE INSUFICIJENCIJE SA SNIŽENOM EJEKCIONOM FRAKCIJOM: DOKAZI IZ NOVIJIH KLINIČKIH ISPITIVANJA I META‑ANALIZA - Otasevic, Petar; Djordjic, Anastasia; Karadzic, Tatjana; Vuletic, Jelisaveta; Petrovic, Ivana (Medicinska istraživanja, 2025)
Anemija je čest komorbiditet kod pacijenata sa srčanom insuficijencijom (SI) i utiče na njihov morbiditet i mortalitet. Iako je etiologija anemije kod ovih bolesnika višestruka, hronična inflamacija i nedostatak gvožđa najčešći su uzroci. Anemija je snažan prognostički pokazatelj kako u akutnoj, tako i u hroničnoj SI, dok nedostatak gvožđa, čak i u odsustvu same anemije pogoršava simptome, funkcionalni kapacitet i kvalitet života pacijenata. Kod hronične SI često se sreće funkcionalni nedostatak gvožđa, koji nastaje usled poremećaja korišćenja gvožđa, ali može koegzistirati sa apsolutnom deficijencijom, kada same zalihe gvožđa nedostaju.Terapija intravenskim gvožđem pokazala je brojne koristi u vidu poboljšanja funkcionalnog statusa, ublažavanja simptoma i redukcije stope ponovnih hospitalizacija. Na osnovu ovih dokaza, najnovije smernice Evropskog udruženja kardiologa preporučuju suplementaciju gvožda kod simptomatskih pacijenata sa srčanom slabošću i redukovanom ejekcionom frakcijom (HFrEF). Poslednje meta analize pokazuju trend ka smanjenju ukupne smrtnosti.Cilj ovog revijalnog članka je da prikaže trenutne uvide u značaj nedostatka gvožđa i terapijske efekte njegove nadoknade kod pacijenata sa HFrEF-om. Pravilno razumevanje ovog stanja i  njegovo blagovremeno lečenje predstavljaju važan korak ka individualizovanom i sveobuhvatnom pristupu terapiji SI.
Keywords: srčana insuficijencija; intravensko gvožđe; deficijencija gvožđa; anemija