DEJSTVA ANTAGONISTA NMDA RECEPTORA NA AKUTNI POSTOPERATIVNI BOL - Stojanovic, Maja Z; Stevanovic, Predrag; Vuckovic, Sonja; Savic Vujovic, Katarina (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod/Cilj istraživanja: Bol predstavlja multifaktorijalni proces sa štetnim efektima na ceo organizam. Randomizovana, otvorena pilot studija istražuje efekat preventivne kombinovane primene ketamina i magnezijum-sulfata na intenzitet postoperativnog bola nakon laparoskopske resekcije tumora debelog creva.Metod rada: Šezdeset pacijenata je randomizirano u ketamin-magnezijumsku (KM) i kontrolnu (C) grupu. Nakon uvoda u anesteziju, pacijentima KM grupe primenjena je i.v. bolus doza od 0,5 mg/kg ketamina, nakon čega sledi kontinuirana infuzija od 0,6 mg/kg/h koja traje do kraja operacije. Nakon bolus doze ketamina, takođe su dobijali magnezijum-sulfat 20 mg/kg u intravenskoj infuziji (5-10 minuta). Grupa C primila je samo infuziju 0,9% NaCl. Nakon buđenja (0h), intenzitet bola je poređen (0- 46h) između dve grupe.Rezultati: Mann-Whitney test je pokazao značajno (p0,05) za VAS rezultate nakon 6, 14, 18, 38 i 46 sati, u odnosu na C grupu. Ketamin i magnezijum-sulfat su značajno (p
Keywords: NMDA-antagonisti, ketamin, magnezijum-sulfat, akutni bol