HIPERTERMIČKA INTRATORAKALNA HEMIOTERAPIJA (HITHOC) - ISKUSTVO TERCIJARNOG ONKOLOŠKOG CENTRA - Stojiljkovic, Dejan; Mitrovic, Sanja; Cvetkovic, Ana; Cvetic, Vladimir; Aleksic, Ana; Stojiljkovic, Tanja; Spuric, Igor (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod: Ova studija ima za cilj da predstavi naše iskustvo sa hipertermičkom intratorakalnom hemioterapijom (HITHOC) - procedurom u oblasti multimodalnog lečenja heterogenih, potencijalno resektabilnih, hemiosenzitivnih pleuralnih maligniteta, primarnih i sekundarnih, ograničenih na jednu polovinu grudne duplje.Metode: Istraživanjem su obuhvaćeni svi pacijenti lečeni hipertermičkom intratorakalnom hemioterapijom (HITHOC)  uz citoreduktivni hirurški tretman (CRH) u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, u periodu od januara 2018. do decembra 2024. godine. Indikacije su bile: resektabilni hemiosenzitivni primarni ili rezidualni/rekurentni torakalni maligniteti ograničeni na jednu polovinu grudne duplje, kao i različite metastatske bolesti sa istim ograničenjem kod kojih je postignuta lokalna kontrola bolesti. Kod svih pacijenata HITHOC je izvođen perfuzijom cisplatinom tokom 90 minuta (100 mg/m² cisplatin u 1000 ml 5%-glukoze, postepeno zagrevana do 42 °C).Rezultati: Studijom je prikazano 11 pacijenata, prosečnog uzrasta 48,27 ± 18,37 godina. Najčešća patologija tumora je timom, praćena pleuralnim primarnim malignitetima. Ostalu patologiju činili su karcinom jajnika, Ewing-ov sarkom, alveolarni rabdomiosarkom i karcinom pluća.  Prosečno vreme praćenja pacijenata nakon procedure je 41,73 (medijana 35; opseg: 2-72) meseci. Ukupna stopa preživljavanja je 64%.Zaključak: HITHOC procedura se može smatrati bezbednom i efikasnom metodom lečenja kod dobro odabranih pacijenata. Pokazuje korist ne samo za trenutne indikacije, već potencijalno i za druge hemiosenzitivne, ograničene pleuralne malignitete, kako primarne tako i metastatske.
Keywords: HITHOC; Hipertermička intratorakalna hemoterapija; Maligniteti pleure; Indikacije; Preživljavanje