ISHODI BOLESNIKA ZAVISNIH OD DIJALIZE TOKOM HOSPITALIZACIJE USLED INFEKCIJE VIRUSOM KORONAVIRUS-19: RANO I KASNO PREŽIVLJAVANJE - Kusic Milicevic, Jovana; Karapandzic, Marija; Stajcic, Mina; Dodic, Jelena; Andjelkovic Apostolovic, Marija; Apostolovic, Branislav; Markovic, Rodoljub; Djurkovic, Veselinka; Momcilovic-Zivkovic, Danijela; Jordanova, Elena; Indjic, Djordje; Komadina, Ljiljana; et al. (Medicinska istraživanja, 2025)
UVOD: Tokom pandemije Korona virusa 19 (Kovid-19), hemodijaliza je prepoznata kao značajan prediktor lošeg preživljavanja. Ovo istraživanje je imalo za cilj analizu ranog i kasnog preživljavanja bolesnika koji su lečeni hemodijalizama tokom hospitalizacije usled infekcije izazvane Kovidom-19. METODOLOGIJA: Ovom retrospektivnom studijom obuhvaćeno je 176 bolesnika, koji su zahtevali hemodijalizno lečenje tokom hospitalizacije usled infekcije Kovidom-19. Bolesnici su bili podeljeni u tri grupe: akutno bubrežno oštećenje (ABO), akutizacija hronične bubrežne slabosti (aHBI) i hronična hemodijaliza (HD). Podaci su dobijeni iz elektronske baze podataka.  REZULTATI: Većinu studijske populacije činili su bolesnici na HD (73,3%). Ukupan intrahospitalni mortalitet je bio visok (35,8%), a značajno je varirao među grupama: 82,1%, 57,9% i 22,5% kod ABO, aHBI i HD, respektivno (p