ISHODI ADOLESCENTNIH TRUDNOĆA U TERCIJARNOJ UNIVERZITETSKOJ KLINICI - Aksam, Slavica; Dotlic, Jelena; Opalic, Jasna; Kocijancic Belovic, Dusica; Vukovic, Ivana; Bila, Jovan; Sparic, Radmila; Babovic, Ivana; Nikolic, Jovana; Sljivancanin, Dragisa (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod/Cilј: Trudnoća kod adolescentkinja povećava rizik od brojnih komplikacija. Studija je imala za cilј da istraži ishode adolescentkih trudnoća za majke i novorođenčad, kao i faktore koji mogu da utiču na ove ishode.Materijal i metod: Studija je obuhvatila sve održive jednoplodne trudnoće adolescentkinja (14 do 19 godina) i isti broj odraslih pacijentkinja (20 do 25 godina) porođenih tokom 2022. godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Analizirali smo starost pacijentkinja, komorbiditete i paritet, kontrolisanje trudnoće, gestacijske komplikacije, način porođaja, komplikacije tokom porođaja i u ranom postpartalnom periodu, nedelјu gestacije u vreme porođaja, pol, porođajnu težinu i Apgar skor novorođenčadi i korišćenje neonatalne intenzivne nege.Rezultati: Studija je obuhvatila 234 pacijentkinje (117 adolescentkinja i 117 odraslih). Većina pacijentkinja iz obe grupe nije imala komorbiditete i gestacijske komplikacije. Adolescentkinje su ređe kontrolisale trudnoću. Spontani vaginalni porođaji bili su češći kod adolescentkinja. Osim akušerskih ruptura (30%), komplikacije porođaja su bile retke u obe grupe. Adolescentkinje su imale prevremeni porođaj češće od odraslih. Ipak, skoro sva deca su bila živorođena i zdrava bez obzira na starost majke. Deca adolescentkinja su više vremena provodila na intenzivnoj nezi. Regresiona analiza je pokazala da su različiti parametri uticali na ishode adolescentkinja i odraslih pacijentkinja, dok su ishodi novorođenčadi imali iste prediktore.Zaklјučak: Većina naših adolescentkinja ne kontroliše redovno trudnoću. Međutim, komplikacije trudnoće kod adolescentkinja nisu česte.
Keywords: trudnoća, adolescentkinje, komplikacije, ishodi