ZNAČAJ EKSPRESIJE IMUNOHISTOHEMIJSKIH MARKERA I HISTOHEMIJSKOG BOJENJA U RAZLIČITIM TIPOVIMA TUMORA BUBREŽNIH ĆELIJA - Visic, Milica; Karac, Minya; Filipovic, Jelena; Zivotic, Maja; Dundjerovic, Dusko; Jevtic, Jovan; Radojevic-Skodric, Sanja (Medicinska istraživanja, 2025)
UvodNajčešći bubrežni ćelijski tumori (RCT) uključuju svetloćelijski bubrežni karcinom (ccRCC), ccRCC sa eozinofilnim komponentama (ccRCCe), papilarni RCC (pRCC), hromofobni RCC (chRCC) i renalni oncocitom (RO). Zbog preklapanja morfoloških karakteristika, imunohistohemijski (IHC) i histohemijski (HC) markeri su ključni za tačnu diferencijalnu dijagnozu.Materijali i metodeOva retrospektivna studija obuhvatila je 237 pacijenata. Tkivni mikronizovi su ručno pripremljeni i obojeni H&E, CAIX, AMACR, CD10, CD117, CK7, PRMT1, ZEB1 i Hale-ovim koloidalnim gvožđem. Semikvantitativna analiza je izvršena pomoću BX53 mikroskopa i skenirana sa Leica-Aperio AT2 skenerom.RezultatiZnačajne razlike u distribuciji po polu su uočene (p = 0,0003), sa većim brojem muškaraca u ccRCC, ccRCCe i pRCC grupama, dok je RO bio češći kod žena. Veličina tumora značajno se razlikovala (p = 0,0041); ccRCCe tumori su bili najveći (73,1 mm), a RO najmanji (48,3 mm). U poređenju sa ccRCC, ccRCCe je pokazao nižu ekspresiju PRMT1, ZEB1 i CAIX, ali veću ekspresiju CD10. pRCC je pokazao visoku ekspresiju AMACR. RO je bio jako pozitivan na PRMT1, ZEB1 i CD117, a negativan na CK7, CD10 i Hale-ovo bojenje Suprotno tome, chRCC je bio negativan za PRMT1 i ZEB1, ali pozitivan za CK7, CD117 i Hale-ovo bojenje.ZaključakSledeći IHC panel može pomoći u diferencijalnoj dijagnozi najčešćih tumora bubrega: PRMT1+/ZEB1+/CK7−/Hale− za RO; CK7+/PRMT1−/ZEB1−/Hale+ za chRCC; CAIX+/CD10+/AMACR−/CK7− za ccRCC; i AMACR+ za pRCC. Demografske i kliničko-patološke razlike naglašavaju značaj integracije kliničkih parametara u dijagnozu i planiranje lečenja.
Keywords: tumori bubrežnih ćelija; IHH bojenje; HH bojenje; diferencijalna dijagnoza