USPEŠNA PRIMENA ODLOŽENE TERAPIJSKE IZMENE PLAZME KOD PEDIJATRIJSKOG SERONEGATIVNOG AUTOIMUNOG ENCEFALITISA - Andric, Biljana; Ostojic, Slavica; Radonjic, Zorica; Serbic, Olivera; Kovacevic, Gordana; Vucetic-Tadic, Biljana; Ristic, Snezana; Kravljanac, Ruzica (Medicinska istraživanja, 2025)
Prikazujemo petogodišnju devojčicu sa teškim seronegativnim autoimunim encefalitisom koja je lečene terapijskim izmenama plazme (TIP), nakon neuspešne primene kortikosteroida i intravenskih imunoglobulina (IVIG). Sproveli smo ukupno 6 TIP svakog drugog dana u odeljenju intenzivne nege na Spectra Optia afereznom sistemu uz korišćenje centralnog venskog katetera za vaskularni pristup. Koristili smo 5% rastvor albumina za supstituciju i Acid Citrate Dextrose – A (ACD-A) rastvor za antikoagulaciju. Set za izmenu plazme je ispunjavan alogenim kompatibilnim eritrocitima jer je devojčica imala < 20kg. Pre svake TIP, kontrolisali smo krvnu slika i koagulacioni status. Vrednosti jonizovanog kalcijuma su održavani iznad 1mmol/L primenom spore intravenske infuzije kalcijum glukonata (30mg/kg/h). Srednja vrednost brzine utoka bila je 22.5 ± 4.1 ml/min, procesiranog ukupnog volumena krvi 2794.5 ± 106.0 ml. U proseku je izmenjeno 1243.2 ± 49.2 ml (1.55 ± 0.05) volumena plazme i upotrebljeno 288.8 ± 13.8 ml ACD-A. Procedure su u proseku trajale 137.2 ± 9.2 min. Nakon treće procedure, zapaženo je značajno kliničko poboljšanje. Devojčica se svrsishodno osmehivala, pratila pogledom i fokusirala na audiovizuelne sadržaje prilagođene njenom uzrastu. Otpuštena je iz bolnice dobrog opšteg stanja, dve nedelje nakon poslednje TIP. Na poslednjoj kontroli, tri godine nakon lečenja, devojčica je bila dobrog opšteg stanja, sa normalnim neurološkim statusom, bez sekvela. Ovaj prikaz slučaja ističe terapijsku efikasnost TIP kod pedijatrijskih pacijenata sa teškim AE čak i kada se započne kasnije.
Keywords: terapijska izmena plazme, autoimuni encephalitis, pedijatrija