PREDIKTIVNA VREDNOST CT MORFOLOŠKIH KARAKTERISTIKA U STRATIFIKACIJI METASTATSKOG RIZIKA GASTROINTESTINALNIH STROMALNIH TUMORA: NEZAVISNA ANALIZA DVA RADIOLOGA - Mitrovic Jovanovic, Milica; Jankovic, Aleksandra; Kovac, Jelena; Saponjski, Dusan; Stosic, Katarina; Sljukic, Vladimir; Ebrahimi, Keramatollah; Skrobic, Ognjan; Sabljak, Predrag; Djuric-Stefanovic, Aleksandra (Medicinska istraživanja, 2026)
Uvod:Gastrointestinalni stromalni tumori (GIST)  mogu imati agresivno biološko ponašanje. Preoperativna procena rizika značajna je za planiranje lečenja. Stoga je cilj ove studije bio da proceni prediktivnu vrednost i reproduktivnost CT morfoloških karakteristika u identifikaciji visokorizičnih GIST-a korišćenjem nezavisne analize dva radiologa.Materijal i metode:Retrospektivna studija obuhvatila je 26 pacijenata sa histopatološki potvrđenim gastričnim GIST  koji su podvrgnuti dvofaznom kontrastnom MDCT pregledu. Dva radiologa su nezavisno analizirala CT morfološke karakteristike- veličinu tumora, integritet mukoze, unutrašnju strukturu, oblik, obrazac rasta i prisustvo uvećanih krvnih sudova koji ishranjuju ili dreniraju tumor (EFDV). Na osnovu prekinute mukoze i EFDV, tumori su klasifikovani u visokorizičnu (HR) i niskorizičnu (LR) grupu, a nalazi su korelisani sa histopatološkim rezultatima.Rezultati:Histopatološka analiza potvrdila je HR GIST kod 10, a LR GIST kod 16 pacijenata. Odlično slaganje između radiologa zabeleženo je za procenu integriteta mukoze (κ=0,843) i strukture tumora (κ=0,923), dok je značajno slaganje postignuto za EFDV, oblik tumora, obrazac rasta i procenu rizika. Oba radiologa pokazala su visoku senzitivnost (90%) u identifikaciji HR GIST-a. Veći dijametar tumora, prekinuta mukoza, heterogena struktura, nepravilan oblik, endofitni rast i prisustvo EFDV bili su povezani sa HR tumorima, iako je specifičnost ostala ograničena zbog preklapanja imaging karakteristika.Zaključak:CT morfološke karakteristike predstavljaju značajne imaging biomarkere za preoperativnu stratifikaciju rizika gastričnih GIST-a. Prekinuta mukoza i EFDV bili su najznačajniji prediktori visokorizičnih tumora. Uprkos preklapanju imaging karakteristika između nisko- i visokorizičnih lezija, konvencionalna CT analiza može pomoći u identifikaciji agresivnih tumora i planiranju terapije.
Keywords: GIST, kompjuterizovana tomografija, morfološke karakteristike, stratifikacija rizika, visokorizični GIST