ULOGA OPTIČKE KOHERENTNE TOMOGRAFIJE ANGIOGRAFIJE U BOLESTIMA ZADNJEG SEGMENTA OKA - Vasilijevic, Jelena; Pantelic, Jelica; Kalezic, Tanja; Avram, Nada; Dacic Krnjaja, Bojana; Popovic, Andjela; Vasovic, Dolika; Kovacevic, Igor (Medicinska istraživanja, 2026)
Optička koherentna tomografska angiografija (OCTA) je neinvazivna, kvantitativna alatka za snimanje mrežnjače i horoideje, sposobna da vizualizuje mikrovaskulaturu u tri dimenzije. Široko se koristi za dijagnostikovanje i praćenje odgovora na lečenje različitih bolesti prednjeg i zadnjeg segmenta oka. Sprovedena je sistematska pretraga relevantne literature, sa akcentom na period najintenzivnijeg razvoja i kliničke primene OCT angiografije. Ovaj rad ima za cilj da sumira trenutna znanja o primeni OCTA u dijagnozi i praćenju patologija zadnjeg segmenta.
Keywords: optička koherentna tomografska angiografija, bolesti zadnjeg segmenta, vaskulatura mrežnjače, vaskularne bolesti mrežnjače