PORAST OBOLJEVANJA OD TUBERKULOZE U EVROPI ZBOG MIGRANTSKE KRIZE: URGENTNA INTEGRACIJA GLOBALNOG ZDRAVLJA U NACIONALNI TB PROGRAM - Adzic Vukicevic, Tatjana; Stosic, Maja; Milisavljevic, Jovana (Medicinska istraživanja, 2026)
Poslednjih decenija u porastu su globalne migracije zbog ratova, sukoba, progona i prirodnih katastrofa. Rizik oboljevanja od tuberkuloze (TB) kod migranata razlikuje se zavisno od vrste migracija, socioekonomskog statusa, načina putovanja i tranzitnih rizika. Sačinjen je  narativni pregled literature. Sumirani su podaci o dijagnostici aktivne TB kod migranata koji ulaze u Evropsku uniju/ Evropski ekonomski prostor i Veliku Britaniju, uključujući podatke o kliničkoj prezentaciji i kašnjenju u dijagnostici,  ishodima lečenja TB osetljive na lekove,  TB rezistentne na lekove kao i  ko-infekciju TB i humanog imunodeficijentnog virusa (HIV). Pokazali smo da su migranti skloniji oboljevanju od tubekuloze, uključujući i povećan rizik za vanplućnu TB, TB rezistentnu na lekove i ko-infekciju TB i HIV. Preporuke oko kojih je postignut konsenzus obuhvataju skrining migranata na TB/latentnu TB (LTBI), minimalan paket lečenja za TB osetljivu na lekove i multirezistentnu TB, besplatnu zdravstvenu i preventivnu zaštitu za migrante sa ko-infekcijom HIV-om. Neophodna je posebna posvećenost prevenciji i lečenju TB u migrantskim populacijama u Evropskoj uniji/ Evropskom ekonomskom prostoru i Velikoj Britaniji.Ključne reči⁚ tuberkuloza, migranti, multirezistentna, HIV
Keywords: tuberkuloza, migranti, multirezistentna, HIV