INFEKCIJA BK POLIOMAVIRUSOM (BKPYV) KOD TRANSPLANTACIJE BUBREGA: KARAKTERISTIKE VIRUSA, GENETSKA RAZNOVRSNOST, REAKTIVACIJA, FAKTORI RIZIKA I LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA - Miljanovic, Danijela; Lazarevic, Ivana; Banko, Ana; Knezevic, Aleksandra; Stanojevic, Maja; Jankovic, Marko; Cirkovic, Andja; Cupic, Maja (Medicinska istraživanja, 2026)
BK poliomavirus (BKPyV) je široko rasprostranjeni humani poliomavirus i više od 80% humane populacije je seropozitvno na BKPyV. Nakon primarne infekcije, koja je obično asimptomatska, BKPyV uspostavlja doživotnu perzistenciju u ćelijama bubrežnog epitela. Poslednjih godina, zbog upotreba snažnih imunosupresivnih lekova nakon transplantacije došlo je do povećanja učestalosti reaktivacije BKPyV kod pacijenata sa transplantiranim organima, izdvajajući BKPyV kao jedan od glavnih faktora rizika za gubitak kalema kod primalaca transplantiranog bubrega. Ovaj revijski rad pisan iz perspective virusologa daje detaljan uvid u  BKPyV infekciju sa posebnim osvrtom na reaktivaciju posle transplantacije bubrega. Prvi deo rada pruža uvid u strukturu viriona, organizaciju genoma, životni ciklus, mehanizme doživotne perzistencije kao i osnovne epidemiološke podatke u vezi BKPyV infekcje. Mesto preplitanja osnovne i kliničke virusologije objašnjeno je kroz diverziteta BKPyV kao i klinički značaj istog. Dalje se u radu obrađuju klinički aspekti BKPyV infeckije, uključujući faktore rizika za reaktivaciju BKPyV, klinički značaj tipizacije izolata kao i značaj serotip specifičnog imuniteta. U drugom delu rada, naglasak je na mogućnostima laboratorijske dijagnostike BKPyV infekcije. Na kraju se nalaze aktuelne međunarodne preporuke za skrining i praćenje BKPyV infekcije u posttransplantacionom periodu. Ovaj revijski rad kombnovanjem virusoloških, kliničkih i dijagnostičkih aspekata, ističe složenost BKPyV infekcije nakon transplantacije bubrega. Takođe, ukazuje na potrebu za daljom optimizacijom monitoringa BKPyV infekcije, dodatnim istraživanjima kliničkog značaja virusnog diverziteta kao i unapređenje terapijskih protokola za kontrolu BKPyV infekcije nakon transplantacije bubrega.
Keywords: BK poliomavirus, BKPyV, poliomavirus udružena nefropatija, faktori rizika, transplantacija bubrega