EVOLUCIJA SYNTAX SKORA (I, II AND II 2020): RAZVOJ, PRIMENA I OGRANIČENJA U SVAKODNEVNOJ KLINIČKOJ PRAKSI - Orlic, Dejan; Zobenica, Vladimir; Tesic, Milorad; Juricic, Stefan; Zivkovic, Milorad; Ristic, Marko; Beleslin, Branko; Aleksandric, Srdjan (Medicinska istraživanja, 2026)
Hirurška revaskularizacija miokarda je zlatni standard za revaskularizaciju miokarda u hroničnom koronarnom sindromu (HKS). Prve randomizovane studije koje su poredile implantaciju običnog metalnog stenta (BMS) sa aorto-koronarnom by-pass hirurgijom (CABG), pokazale su sličnu učestalost smrti i infarkta miokarda, a ređu pojavu ponovne revaskularizacije miokarda nakon CABG u odnosu na implantaciju BMS, dovele su do razvoja stentova sa oslobađanjem leka (DES) sa manjom učestalošću kliničke restenoze. Tokom godina, pojavila se potreba za objektivnom procenom i izračunavanjem rizika i koristi od hirurške ili perkutane revaskularizacije miokarda, davanje prednosti jednoj od ove dve metode, ili njihovom sličnom ishodu kod pojedinog bolesnika.  SYNTAX skor I je korišćen za kvantitativnu procenu kompleksnosti koronarne stenoze kod bolesnika sa HKS. Ipak, dva glavna nedostatka SYNTAX skora I, 1) odsustvo procene funkcionalne značajnosti koronarne stenoze i 2) odsustvo kliničkih varijabli koje mogu da utiču na perioperativnu smrtnost, su delimično prevaziđene razvojem SYNTAX skora II koji je uzeo u obzir kliničke varijable koje su pokazale najveću udruženost sa smrtnošću (uzrast, klirens kreatinina, ejekciona frakcija leve komore, aterosklerotska bolest nezaštićenog glavnog stabla leve koronarne arterije, ženski pol, periferna vaskularna bolest i hronična opstruktivna bolest pluća) i SYNTAX skora II 2020 sa ekstenzijom kliničkog praćenja za desetogodišnju smrtnost. SYNTAX skor II i II 2020 potencijalno mogu da promene preporuku za revaskularizaciju miokarda koja je zasnovana samo na osnovu vrednosti SYNTAX I skora. Ovaj revijalni pregled ima za cilj da prikaže razvoj ova tri skora, njihovu pouydanost, prediktivni značaj i ograničenja u praktičnoj primeni kod pojedinih bolesnika sa HKS.
Keywords: SYNTAX skor, revaskularizacija miokarda, prognoza