RETINALNE VASKULARNE PROMENE KOD PACIJENATA SA HRONIČNOM OBSTRUKTIVNOM BOLEŠĆU PLUĆA - Vasilijevic, Jelena; Laban Lazovic, Marija; Pantelic, Jelica; Kalezic, Tanja; Sofronijevic, Kosana; Popovic, Andjela; Svetel, Marko; Polovina, Snezana; Kovacevic, Igor (Medicinska istraživanja, 2026)
UVOD/CILJ Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je progresivna i inflamatorna bolest disajnih puteva koja često dovodi do kardiovaskularnih i mikrovaskularnih promena. Cilj ove studije bio je da se analizira mikrocirkulacija mrežnjače kod pacijenata sa HOBP korišćenjem optičke koherentne tomografske angiografije (OCTA).MATERIJALI I METODE Studija preseka. Analizirano je ukupno 44 ispitanika, uključujući 28 sa HOBP i 16 zdravih kontrola. Kriterijumi za uključivanje bili su ispitanici stariji od 18 godina sa potvrđenom dijagnozom HOBP na osnovu spirometrijskih parametara.REZULTATI Statistički značajne razlike su primećene između grupa za sledeće parametre: duboki kapilarni pleksus makule (p = 0,009), parafovealni (p = 0,026) i perifovealni region (p = 0,034). Značajna negativna korelacija je primećena između odnosa rezidualne zapremine i ukupnog kapaciteta pluća (RV/TLC) i gustine krvnih sudova u makularnom i perifovealnom površinskom kapilarnom pleksusu (p
Keywords: optička koherentna tomografija angiografija, hronična obstruktivna bolest pluća, gustina krvnih sudova, biomarkeri