IMIDŽING VASKULARNIH ANOMALIJA AORTE I KRVNIH SUDOVA VRATA I GLAVE - Kostic, Jelena; Cvetic, Vladimir; Mladenovic-Markovic, Ana; Vukasinovic, Ivan (Medicinska istraživanja, 2026)
Cilj preglednog članka je da prikaže najčešće vaskularne anomalije krvnih sudova glave i vrata, kroz detaljan prikaz njihovih kliničkih manifestacija, dijagnostičkih karakteristika na savremenim imidžing modalitetima, kao i odabir adekvatnog terapijskog pistupa. Vaskularne malformacije nastaju kao rezultat greške u razvoju krvnih i limfatičnih sudova formirajući abnormalne vaskularne strukture prisutne na rođenju. Obično rastu proporcionalno sa rastom deteta, mada postoje periodi ubrzanog rasta i širenja. Bez lečenja, vaskularne malformacije ne regrediraju. Mogu se klasifikovati prema hemodinamskim karakteristikama u dve grupe: na sporoprotočne anomalije (u koje spadaju kapilarne malformacije, limfatične malformacije i venske malformacije) i na brzoprotočne anomalije (u koje spadaju arteriovenske malformacije i arterijske malformacije).  Incidenca AVM je u porastu; većina je klinički asimptomatska, dok je 12% pacijenata sa simptomima bolesti. U slučaju krvarenja, stopa mortaliteta je 10-15% sa mobiditetom u rasponu od 30 do 50%. Ne postoji polna predilekcija. Kompjuterizovana tomografska angiografija (CTA) i magnetno rezonantni imidžing (MRI) omogućavaju adekvatan izbor najboljeg terapijskog pristupa (operativnog ili interventnog) i rešavanje mogućih uzroka morbiditeta i mortaliteta uz procenu rizika od primene hirurškog, endovaskularnog ili radiološkog pristupa. Primenom savremenih imidžing tehnika moguće je vizuelizovati komplikacije kao na primer hemoragiju, moždani edem i atrofiju mozga. Glavni vid terapije je i dalje hirurški, ali embolizacija zauzima značajno mesto poslednjih godina. Savremene tehnike snimanja i razvoj novih stentova i embolizacionih materijala pruža mogućnost poboljašanja kvaliteta života pacijenata sa vaskularnim malformacijama.
Keywords: Ključne reči: arterijsko-venske malformacije, magnetno rezonantni imidžing, kompjuterizovana tomografska angiografija, aneurizme, venske displazije.