KONCEPT TRAUMATSKOG POROĐAJA I PSIHOPATOLOŠKE POSLEDICE - Milosavljevic Markovic, Maja; Radonjic, Nevena; Miljevic, Cedo; Vukovic, Olivera (Medicinska istraživanja, 2026)
Porođaj bi trebao da predstavlja očekivano i pozitivno iskustvo u životu žene. Ipak, godinama unazad se opisuju traumatska iskustva povezana sa rađanjem koja u najtežim slučajevima mogu rezultovati nastankom postporođajnog posttraumatskog stresnog poremećaja. Prema današnjim saznanjima oko 4,7% porodilja će ispunjavati kriterijume za postavljanje ove dijagnoze. Na žalost, o aspektima traumatskog porođaja se i danas malo zna, nedovoljno su poznati faktori rizika za nastanak ovog poremećaja, a ukoliko progredira u kliničku dijagnozu posttraumatskog stresnog poremećaja retko se dijagnostiku i još ređe leči. Sagledavanje porođaja kao traumatskog iskustva može imati brojne posledice u vidu izbegavanja narednih trudnoća, seksualnih odnosa ili pregleda ginekologa, izbegavanja obaveza oko novorođenčeta, dojenja, dolazi do otežanog povezivanja majke i bebe, a i partnerski odnos može postati disfunkcionalan. S obzirom na navedeno izuzetno je veliki značaj u povećanju stručne i opšte svesti o ovom mentalnom poremećaju, upoznavanje sa faktorima rizika za njegov nastanak i mogućnostima za njegovo dijagnostikovanje i tretman.
Keywords: traumatski porođaj; postporođajni posttraumatski stresni poremećaj