POVEZANOST FIZIČKE AKTIVNOSTI SA TEŽINOM KAROTIDNE BOLESTI - Vukasinovic, Danka; Maksimovic, Milos; Tanaskovic, Slobodan; Cirkovic, Andja; Vlajinac, Hristina (Medicinska istraživanja, 2026)
Uvod: Redovna fizička aktivnost smanjuje rizik za kardiovaskularne bolesti. Cilj ovog istraživanja je bio da ispitamo povezanost fizičke aktivnosti sa težinom karotidne bolesti.Materijal i metode: Ovom studijom preseka je obuhvaćeno 506 pacijenata Klinike za vaskularnu hirurgiju, Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, kod kojih je urađena karotidna endarterektomija u periodu od 2012. do 2017. godine. Težina karotidne bolesti je procenjena na osnovu stepena stenoze karotidne arterije, vrste karotidnog plaka i simptomatskog statusa pacijenata pre operacije. Podaci o fizičkoj aktivnosti pacijenata prikupljeni su korišćenjem standardizovanog Bekeovog upitnika. Univarijantna i multivarijantna logistička regresija su korišćene za ispitivanje povezanosti fizičke aktivnosti, kao i drugih faktora, sa težinom karotidne bolesti.Rezultati: Prema univarijantnoj analizi, nije postojala statistički značajna povezanost nijednog oblika fizičke aktivnosti (na poslu, sportske ili rekreativne) sa stepenom stenoze karotidne arterije, kao ni drugih ispitivanih karakteristika. Takođe, fizička aktivnost nije bila povezana ni sa komplikovanim karotidnim plakom. Jedina karakteristika povezana sa komplikovanim karotidnim plakom bila je upotreba OAK u terapiji (OR=2,91; CI=1,12-7,52; p=0,028). Veza između fizičke aktivnosti i simptomatske karotidne bolesti nije uočena, ali su prema rezultatima multivarijantne analize sa simptomatskim statusom bili povezani sledeći faktori: starost (OR=0,97; 95% CI 0,94-0,99; p=0,016), pol (OR=0,64; 95% CI 0,44-0,99; p=0,028), porodično opterećenje KVB (OR=0,63; 95% CI 0,43-0,94; p=0,022), upotreba klopidogrela (OR 1,79; 95% CI 1,18-2,71; p=0,006) i ACEI u terapiji (OR=1,60; 95% CI 1,02-2,53; p=0,041). Zaključak: Fizička aktivnost nije bila povezana sa težinom karotidne bolesti.
Keywords: fizička aktivnost; karotidna bolest; karotidna stenoza; karotidni plak