ODBRAMBENE POVREDE KOD ŽRTAVA UBISTAVA: DESETOGODIŠNJA RETROSPEKTIVNA AUTOPSIJSKA STUDIJA - Subakov, Neda; Ciric, Marija; Milosevic, Veljko; Gojkovic, Tijana; Cibic, Aleksandra; Bogdanovic, Milenko; Petrovic, Tijana; Radnic, Bojana; Banjanin, Irina (Medicinska istraživanja, 2026)
Uvod: Odbrambene povrede su jedan od glavnih pokazatelja pokušaja žrtve da se odbrani od napadača, a njihovo prepoznavanje olakšava diferencijaciju između ubilačkih od samoubilačkih smrti. Cilj ovog istraživanja je da ispita učestalost, forenzičke i druge karakteristike odbrambenih povreda kod žrtava ubistava i ispita njihovu vezu sa sociodemografskim karakteristikama žrtava, mehanizmom nastanka povreda i vrstom oružja korišćenog prilikom napada.Metodologija: Sprovedena je retrospektivna studija preseka na 161 slučaju ubistava obdukovanih u periodu od 2014. do 2023. godine u Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, Srbija. Podaci o demografskim karakteristikama, oružju, rasporedu i vrsti povreda analizirani su metodama deskriptivne i analitičke statistike.Rezultati: Odbrambene povrede identifikovane su u 56 (34.8%) slučajeva, pri čemu su najčešće bile polimorfne i obostrano prisutne, lokalizovane najčešće u gornjim trećinama ili difuzno, čitavom površinom podlaktica. Odbrambene povrede su statistički značajno češće bile prisutne u slučajevima gde je korišćena oštrica/šiljak ili tupina (p
Keywords: ubistvo; odbrambene povrede; oružje; obdukcija; interpersonalno nasilje