PSIHOTERAPIJA POTPOMOGNUTA PSIHODELICIMA: RAZJAŠNJAVANJE ULOGE „PSIHOTERAPIJE“ - Jerotic, Stefan; Colovic, Olga; Maric, Nadja (Medicinska istraživanja, 2026)
Psihoterapija potpomognuta psihodelicima (PAP) sve se češće razmatra kao novi terapijski pristup u lečenju psihijatrijskih poremećaja, pre svega depresivnog poremećaja i posttraumatskog stresnog poremećaja. Ovaj narativni pregled razmatra razvoj PAP-a u savremenoj zapadnoj psihijatriji, opisuje osnovni terapijski okvir koji obuhvata faze pripreme, primene supstance i integracije, te sumira nalaze najznačajnijih randomizovanih kontrolisanih studija sa psilocibinom i MDMA-om. Cilj ovog preglednog rada jeste razumevanje uloge psihoterapije u PAP. Uprkos visokom kvalitetu dokaza, studije se znatno razlikuju u pogledu terapijske orijentacije, stepena manualizacije i uključenosti terapeuta. Istovremeno sve opisane studije beleže značajnu terapijsku efikasnost. Neki dokazi ukazuju da terapijski ishod nije u direktnoj vezi sa obimom psihoterapije postavljajući sledeće pitanje: da li psihoterapija u ovom kontekstu dejstvuje kao aktivni terapijski činilac, kao podržavajući okvir ili pre svega ima bezbednosnu svrhu? Polazeći od ovih pitanja, u radu se razmatraju savremeni fenomenološki pristupi koji sugerišu da psihodelici dejstvuju putem promena tzv. egzistencijalnih osećanja, dok psihoterapija ima ulogu u stabilizaciji i integraciji tih promena. Dosadašnji dokazi istovremeno ukazuju na značajan terapijski potencijal PAP-a, ali i na otvorena pitanja u vezi sa njegovim psihoterapijskim komponentama. Razjašnjavanje ovih pitanja zahteva buduće studije koje bi sistematski ispitale psihoterapijske činioce, kao i razvoj standardizovanih protokola, etičkih smernica i jasnih okvira za obrazovanje i licenciranje praktičara.
Keywords: psihodelicima asistirana psihoterapija; psilocibin; MDMA; depresija; PTSP; psihoterapija; egzistancijalna osećanja