MICROMORPHOLOGICAL FEATURES OF MASTOCYTES IN THE TRIGEMINAL AND HUMAN SYMPATHETIC SUPERIOR CERVICAL GANGLIONS - Ćetković, Mila; Milosavljević, Aleksandra; Boljanović, Jelena; Laketić, Darko; Simić, Marko; Bogosavljević, Nikola; Mirčić, Aleksandar; Milisavljevic, Milan (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod: Mastociti (Mt) se obično nalaze u blizini mikrosudova i završetaka nerava koji inervišu moždanice i unutrašnje organe. Granule Mt sadrže brojne medijatore koji utiču na nervne ćelije i modifikuju njihove reakcije. Cilj rada: Naše proučavanje imalo je za cilj da se analizira prisustvo i distribucija mastocita (Mt), kao i gustina mastocita (GMt) u tri dela humanih trigeminalnih gangliona (TG): oftalmički, maksilarni i mandibularni, kao i u dva dela: proksimalni i distalni, humanih simpatičkih gornjih vratnih gangliona (SGVG), kao i da se postavi korelacija između proučavanih parametara. Materijal i metode: Pet TG i pet SGVG odraslih osoba obrađeno je za ovu histohemijsku i imunohistohemijsku studiju. Preparati su serijski sečeni i obojeni hematoksilinom i eozinom i Masson trihrom metodom, a sledeći isečci su pripremljeni za imunhisthemijsko bojenje triptaze mastocita.Rezultati: Prosečan broj triptaza-pozitivnih (Trip+) Mt u mikroskopskim poljima, GMt, bio je 1.4 u oftalmičkim delovima, 1.3 u maksilarnim delovima i 1.5 u mandibularnim delovima TG. Prosečan broj Trip+ Mt u mikroskopskim poljima, GMt, bio je 4.35 u proksimalnim delovima i 4.45 u distalnim delovima SGVG. Distribucije Mt u tri dela humanih TG i dva dela SGVG bile su uniformne, bez specifičnih mikromorfoloških varijacija. Ovo je prva mikromorfološka analiza Trip+ Mt i GMt u humanim TG i SGVG. Zaključak: Postojala je statistički značajna razlika u GMt Trip+ Mt između TG i SGVG (p = 0.000). GMt u dva dela SGVG bila je značajno veća nego GMt u tri dela TG.
Keywords: mikromorfološka analiza, mastociti, gustina mastocita, simpatički gornji vratni ganglion, trigeminalni ganglion.