UTICAJ STADIJUMA BOLESTI I HIRURGIJE NA DUGOROČNE ISHODE KOD PACIJENTKINJA SA KARCINOMOM JAJNIKA: THE IMPACT OF STAGE AND THE EXTENT OF SURGERY ON LONG-TERM OUTCOMES IN OVARIAN CANCER PATENTS - Radenkovic, Sandra (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod: Standardna terapija za pacijente sa karcinomom jajnika uključuje citoreduktivnu operaciju praćenu hemoterapijom na bazi platine. Faktori kao što su stadijum bolesti pri postavljanju dijagnoze, histološki tip tumora, veličina tumora i prisustvo rezidualne bolesti posle citoreduktivne operacije utiču na prognozu pacijenata. Materijali i metode: Ovaj naučni rad predstavlja retrospektivnu studiju u kojoj su analizirani sledeći parametri analizom podataka dobijenih iz dokumentacije pacijenata lečenih od karcinoma jajnika u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i Institutu za onkologiju Vojvodine: godine starosti pacijenti, period od poslednje hemoterapije do progresije bolesti, broj primljenih ciklusa bevacizumaba, stadijum bolesti, razlozi za prekid bevacizumaba, vrsta hirurgija i patološka verifikacija bolesti. Rezultati: Pokazali smo da je PFS duži u operisanoj grupi (suboptimalna operacija) u odnosu na one koji nisu operisani (p < 0,05, Log-Rank i Breslov testovi). Ne postoji statistički značajna razlika u PFS između stadijuma IIIc i IV, što je utvrđeno Log-Rank i Breslov testovima. Takođe, u našem istraživanju nije bilo značajne razlike u broju operisanih pacijenata na osnovu IIIc ili IV stadijuma bolesti (p = 0,36). Zaključci: Naši podaci pokazuju da se čini da citoredukcija daje prednost u preživljavanju kod žena sa karcinomom jajnika lečenih kombinacijom bevacizumaba i hemoterapije. Nove studije treba da pokažu da li stadijum bolesti igra značajnu ulogu u preživljavanju pacijenata sa karcinomom jajnika.
Keywords: karcinom jajnika, preživljavanje bez progresije bolesti, tip operacije, stadijum bolesti