Mentalno blagostanje studenata medicine: Čine li stilovi života i fizička aktivnost razliku? - Cijan, Ana; Cvetković, Jelena; Mandić-Rajčević, Stefan; Stevanović, Aleksandar; Stamenković, Željka; Todorović, Jovana (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod: Životni stil, koji obuhvata navike u ishrani, fizičku aktivnost, spavanje, pušenje i konzumiranje alkohola između ostalih faktora utiče na zdravlje pojedinca, ali i populacije u celini. Zdrav stil života i redovna fizička aktivnost ujedno smanjuju i opterećenje društva hroničnim nezaraznim bolestima. Studenti medicine često imaju suboptimalan nivo fizičke aktivnosti i nezdrave životne navike, što može uticati na njihovo blagostanje i buduću medicinsku praksu. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati učestalost nedovoljne fizičke aktivnosti i faktora stila života povezanih sa fizičkom aktivnošću među studentima pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i njihovog međusobnog uticaja na fizičko i mentalno zdravlje studenata. Metode: Studija preseka je sprovedena među studentima pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu tokom jedne nedelje na vežbama iz Socijalne medicine u novembru 2023. godine. Instrument istraživanja bio je upitnik koji su studenti anonimno popunjavali. Studija je uključila 432 učesnika, sa obuhvatom od 90,4%. Ispitivani su: fizička aktivnost, karakteristike stila života, simptomi depresivnosti i anksioznosti. Na osnovu energetske potrošnje studenti su bili podeljeni u kategorije sa dovoljnom i nedovoljnom fizičkom aktivnošću. Rezultati: Ukupno je 379 studenata (92%) bilo u grupi sa dovoljnom fizičkom aktivnošću, dok je njih 33 (8%) bilo u grupi sa nedovoljnom fizičkom aktivnošću. Zaključak: Fizička neaktivnost bila je značajno povezana sa ženskim polom, manjim BMI (OR: 0,81, 95% CI: 0,69-0,94) i izraženijim simptomima depresije (OR: 1,08, 95% CI: 1,01-1,15).
Keywords: fizička aktvinost; stilovi života; mentalno zdravlje; gojaznost; studenti medicine