Cerebelarno krvarenje kod terminskog novorođenčeta: prikaz slučaja i pregled literature - Palić, Ilija; Kostić, Katarina; Vasiljević, Stevan (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod: Cerebelarna hemoragija je često stanje kod novorođenčadi rođene pre 32. nedelje gestacije i viđa se retko kod terminske novorođenčadi. Najvažniji faktori rizika za cerebelarnu hemoragiju kod terminske novorođenčadi su traumatski porođaj, instrumentalno završen vaginalni porođaj, hitan carski rez, perinatalna asfiksija, kao i perinatalna infekcija.Opis pacijenta: Predstavljamo slučaj cerebelarne hemoragije i edema mozga kod novorođenčeta sa sepsom sa ranim početkom i sterilnom hemokulturom. Terminsko novorođenče, rođeno iz nekontrolisane trudnoće, razvilo je respiratorni distres, kao i kliničke i laboratorijske znake sepse. Stanje novorođenčeta se komplikovalo respiratornom insuficijencijom, pogoršanjem neurološkog statusa i neonatalnim konvulzijama. Radiografija grudnog koša pokazala je desnostranu pneumoniju, a ultrazvuk glave edem mozga i hemoragiju u desnoj cerebelarnoj hemisferi. Hemokultura, trahealni aspirat i cerebrospinalna tečnost su bili sterilni. Studije su pokazale nisku incidencu hemokulturom potvrđenu sepsu sa ranim početkom usled visoke upotrebe antibiotika u neonatalnim jedinicima. Međutim, tok bolesti i nastale komplikacije sugerišu kao mogući uzročnik β-hemolytic Streptococcus grupe B, kao najčešći uzročnik sepse sa ranim početkom kod terminske novorođenčadi. S obzirom na povezanost lošeg neurorazvojnog ishoda kod dece i neonatalne cerebelarne hemoragije, potrebno je dugoročno praćenje od strane dečjeg neurologa. Zaključak: Uprkos tome što je incidenca cerebelarne hemoragije kod terminske novorođenčadi niska, usled lošeg neurorazvojnog ishoda, ultrazvuk glave kroz “mastoidni prozor” je preporučen kod sve kritično bolesne novorođenče u cilju detekcije cerebelarne hemoragije.
Keywords: cerebelarna hemoragija, edem mozga, oštećenje mozga, novorođenče, sepsa