OVARIAN STIMULATION WITH FOLLITROPIN-δ REDUCES RISK OF OVARIAN HYPERSTIMULATION SYNDROME: Follitropin-δ reduces Ovarian Hyperstimulation Syndrome risk - Perovic, Milan; Zecevic, Nebojsa; Bojovic Jovic, Dragana; Nozic Zecevic, Tatjana; Stojsavljević, Aleksandar; Nikolic, Gorana; Nikolic, Ana (Medicinska istraživanja, 2024)
UVODStimulacija jajnika (OS) u sklopu vantelesne oplodnje (VTO) nosi rizik sindroma ovarijalne hiperstimulacije (OHSS). Rizik je naročito izražen kod žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS). Rekombinantnim DNK tehnologijama stvorene su nove generacije gonadotropina, kao što je Follitropin-δ, koje individualizovanim doziranjem na osnovu vrednosti antimilerijan hormona (AMH) i telesne mase (tm) pacijenta smanjuju rizik OHSS-a. CILJUporediti prevalencu OHSS-a i efikasnost OS individualizovanim doziranjem Follitropinom-δ i standardnim doziranjem starijim generacijama gonadotropina u populaciji žena sa PCOS-om.METODEU studiji kontrole slučajeva radnu grupu činile su 24 žene stimulisane individualizovanim doziranjem Follitropinom-δ, a kontrolnu 48 žena standardnim doziranjem starijim generacijama gonadotropina. Studijski kriterijumi za uključivanje: PCOS, odnosno isključivanje: ostali uzroci infertiliteta. Ispitanice radne grupe uparene su sa ispitanicama kontrolne grupe na osnovu AMH, tm, godina starosti i pušačkog statusa.REZULTATIU radnoj grupi prevalenca umerenih (0% vs. 5.9%) i težih (0% vs. 17.6%) formi OHSS-a značano je manja (p=0.009) u odnosu na kontrolnu grupu. Trajanje OS (9.06±1.53 dana vs. 10.00±1.13 dana, p=0.01) i primenjena doza gonadotropina (1,117.95±234.90 vs. 1,940.33±501.20 IU, p
Keywords: prevalence,; good quality embryos; gonadotropin dose