KLINIČKE MANIFESTACIJE SINDROMA POLICISTIČNIH JAJNIKA - Sparic, Radmila M; Zlatar, Jelena; Nikolić, Luka; Opalić Palibrk, Milica; Radić, Lena; Bjekić Macut, Jelica; Ognjanović, Sanja; Macut, Djuro (Medicinska istraživanja, 2024)
Sindrom policističnih jajnika, odnosno PCOS, kao najčešće endokrino oboljenje kod žena u reproduktivnom periodu predstavlja kompleksno oboljenje koje se karakteriše različitim hormonskim poremećajima i brojnim varijacijama u kliničkoj slici. Dijagnoza i lečenje PCOS-a otežani su izrazito varijabilnom kliničkom slikom i nedovoljno poznatom etiologijom i patogenezom ovog poremećaja. Primarni klinički znaci PCOS-a obuhvataju hiperandrogenizam, ovlatornu disfunkciju i policističnu morfologiju jajnika, iako sva tri ne moraju biti prisutna kod svih pacijentkinja sa PCOS.Hiperandrogenizam, koji se manifestuje kao hirzutizam, akne ili androgena alopecija, značajno utiče kako na fizičko, tako i na psihičko stanje ovih pacijentkinja. Ovulatorna disfunkcija, koja se manifestuje iregularnim menstruacionim ciklusima kao posledica oligo/anovulacije, predstavlja značajan element kliničke prezentacije PCOS-a i uzrokuje infertilitet koji se sreće kod pojedinih pacjentkinja. Takođe, insulinska rezistencija koja je karakteristična za PCOS dovodi do hiperinsulinemije i metaboličkih poremećaja koji se sreću kod ovih pacijentkinja. Posledično, žene sa PCOS imaju povećan rizik gojaznosti, displipidemije, dijabetesa, i kardiovaskularnih bolesti, naročito u kasnijoj životnoj dobi. Učestalost poremećaja raspoloženja, pre svega depresije i anksioznosti takođe je značajno povećana u ovoj populaciji. Kompleksnost sindroma otežava brigu o pacijentkinjama, a njegova hronična priroda ističe potrebu za proaktivnim pristupom lečenju i pažljivom procenom svih elemenata oboljenja.
Keywords: PCOS, Insulinska Rezistencija, Hiperandrogenizam, PCOM