UTICAJ PERIFERNIH NERVNIH BLOKOVA NA INFLAMATORNI ODGOVOR POSLE ARTROPLASTIKE KOLENA: Uticaj nervnih blokova na inflamatorni odgovor - Sreckovic, prof. dr Svetlana; Klacar, Radmila; Odalovic, Ana; Vracevic, Dragana; Vesic, Jovan; Ladjevic, Nikola; Kadija, Marko (Medicinska istraživanja, 2024)
Pojačan inflamatorni odgovor nakon artroplastike kolena (TKA) rezultat je traume kosti i mekih tkiva, a njegova ekstenzivna reakcija doprinosi postoperativnom morbiditetu i mortalitetu. Metode: 200 pacijenata uključeno je u ovu prospektivnu kohortnu studiju nakon elektivne TKA. U prvoj grupi pacijenata primenjeni su aduktor kanal blok i IPACK blok, a u drugoj ne. Rezultati: Bol u mirovanju imalo je manje pacijenata u grupi sa blokom i bio je manjeg intenziteta (1,18±0,76 vs. 3,35±1,18 p˂0,001). U grupi bez blokova bol je bio intenzivniji tokom kašlja (1,7±0,52 vs. 3,72±1,61 p˂0,001) i pri aktivnim pokretima operisane noge (1,67±0,83 vs. 3,78±1,94 p˂0,001). U prva 24 sata nakon operacije, u grupi sa blokovima, 22% pacijenata je koristilo opioide u dozi od 9,64±3,21 mg, dok u grupi bez bloka svi pacijenti su koristili u dozi od 30,94±11,47. Statistički značajna razlika između grupa je postojala u WBC, CRP, ESR i albuminima 1,3. i 5. dana postoperativno. Tri meseca nakon TKA, KOOS skor je bio statistički viši u grupi sa blokovima (92,6±11,73 vs 85,65±17,49 p˂0,001). Zaključak: Kombinacijom nervnih blokova obezbeđuje se adekvatna postoperativna analgeziju koja omogućava ranu rehabilitaciju, smanjuje potrošnju morfijuma, smanjuje broj WBC, CRP, ESR i albumina (1., 3. i 5. dan posle operacije) i pozitivno utiče na funkcionalni status tri meseca nakon operacije. Identifikacija i uticaj na faktore koji smanjuju lokalni i sistemski inflamatorni odgovor je od vitalnog značaja za poboljšanje oporavka nakon TKA.
Keywords: artroplastika kolena, inflamatorni odgovor, nervni blokovi, analgezija