CAR indeks u predikciji mortaliteta hospitalizovanih pacijenata sa Kovid-19 pneumonijom - Milić, Nataša (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod/Cilj rada: Kovid-19 pneumonija je ozbiljan oblik bolesti koji može dovesti do teških komplikacija koje ugrožavaju život. Ova studija ima za cilj da proceni prognostičku vrednost CAR indeksa kod hospitalizovanih pacijenata sa kovid-19 pneumonijom. Metod: Istraživanje je sprovedeno kao prospektivna kohortna studija u Univerzitetskom kliničkom centru Zvezdara tokom aprila 2020. Godine. U studiju su uključeni pacijenati hospitalizovani zbog dijagnostikovane umerene do teške kovid-19 pneumonije. Kovid-19 infekcija je potvrđena reakcijom lančane polimeraze reverznom transkripcijom u realnom vremenu (RT-PCR) iz brisa nazofarinksa. CAR indeks je izračunat kao količnik CRP-a i albumina. Rezultati: U studiju je uključeno 208 hospitalizovanih pacijenata sa Kovid-19 pneumonijom, prosečne starosti 54,5±14,6 godina, pretežno muškog pola (64,4%). Komorbiditeti su bili prisutni kod 67,3% pacijenata. Ukupan bolnički mortalitet iznosio je 14,4%. Vrednost CAR indeksa od 2,0 identifikovana je kao tačka preseka za predikciju mortaliteta, uz senzitivnost od 86% i specifičnost od 72% (AUC=0,844). U univarijantnoj regresionoj analizi, starost, komorbiditeti, otežano disanje i CAR indeks identifikovani su kao značajni prediktori mortaliteta (p
Keywords: CAR indeks, Kovid-19, pneumonija, mortalitet