Promene u hemostatskom sistemu kod kritično obolellih COVID-19 pacijenata - Milenković, Marija; Kovač, Mirjana; Rović, Ivan; Šijan, Đuro; Crnokrak, Bogdan; Zdravković, Marija (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod/cilj istraživanja: COVID-19 koagulopatija predstavlja poremećaj sistema hemostaze koji se javlja kod kritično obolelih bolesnika zaraženih SARS-CoV2 virusom i koja povećeva rizik od mortaliteta. Cilj istraživanja je procena promena  hemostaznih parametara i određivanje njihovog prognostičkog značaja kod bolesnika sa teškom formom COVID-19 bolesti.Metode: Studija je dizajnirana kao retrospektivna kohortna studija, koja je obuhvatila 146 pacijenta lečenih od juna  do septembra 2020. godine u Jedinici intenzivnog lečenja (JIL) Kliničko bolničkog centra ”Bežanijska Kosa” u Beogradu pod dijagnozom COVID-19 pneumonije. Uključujući kritetijumi su bili starost iznad 18 godina, dokazana aktuelna SARS-CoV2 infekcija i prijem u JIL.Rezultati: Tokom lečenja su preminulo je 82 bolesnika (56.2%), dok je 64 (43.8%) otpušteno nakon sprovedenog lečenja. Značajno više vrednosti D-dimera na prijemu u JIL, zabeležene su kod ispitanika koji su preminuli u toku lečenja 888 (1226,5) ng/ml u odnosu na osobe koje su otpuštene sa lečenja 666 (1207,3) ng/ml (p = 0,03). Razlike nisu dokazane za INR, aPTT i fibrinogen. Vrednosti D-dimera na prijemu u JIL više ili jednake 760ng/ml statistički su značajan prediktor smrtnog ishoda u toku hospitalizacije (p = 0,04).Zaključak: COVID koagulopatija  predstavlja komplikaciju koja poveća mortalitet osoba zaraženih SARS-CoV2 virusom. Osnovno obeležje jeste stanje hiperkoagulabilnosti, koje se detektuje povišenim  vrednostima D-dimera. Vrednosti D-dimera više ili jednake 760 ng/ml na prijemu u JIL mogu imati prognostički značaj za preživljavanje u toku hospitalizacije.
Keywords: COVID-19; koagulopatija; D-dimer: Jedinica intenzivnog lečenja