Relationship between daily physical activity and quality of sleep in maintenance hemodialysis patients - Trbojević-Stanković, Jasna; Stanimirović, Sanja; Ristanović, Ljubica; Nešić, Dejan (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod/Cilj: Bolesnici na hroničnoj hemodijalizi često imaju smanjenu fizičku aktivnost i loš kvalitet sna. Cilj ovog istraživanja bio je da se proceni nivo uobičajene fizičke aktivnosti i kvalitet sna kod bolesnika na hemodijalizi, kao i da se proceni povezanost između ova dva entiteta. Materijal i metode: Sedamdesetjedan hemodijalizirani bolesnik je popunio Internacionalni upitnik o fizičkoj aktivnosti i Pitsburški upitnik o kvalitetu sna. Osnovne demografske, kliničke i karakteristike dijalizne terapije, kao i rezultati laboratorijskih analiza, dobijeni su iz elektronskih istorija bolesti. Rezultati su obrađeni Studentovim t-testom, Pirsonovim hi-kvadrat testom, linearnom asocijacijom i Spirmanovom korelacijom. Rezultati: Gotovo polovina bolesnika (46,5%) ima loš kvalitet sna sa prosečnim PSQI 5,7 ± 4,4. Stariji bolesnici su imali značajno lošiji kvalitet sna (p=0,019). Fizička aktivnost je bila niska kod 42,3% bolesnika, umerena kod 50,7% i visoka kod 7%. Nije uočena značajna udruženost između nivoa fizičke aktivnosti, demografskih karakteristika, dužine dijaliziranja i komorbiditeta. Distrubucija dobrog i lošeg kvaliteta sna bila je gotovo identična kod bolesnika sa niskom i umerenom fizičkom aktivnošću (47% vs 53%, odnosno 50% vs 50%), dok su bolesnici sa visokim nivoom aktivnosti češće dobro spavali (20% vs 80%), ali razlika bez statistički značajne razlike (p=0,591).Zaključak: Nije uočena značajna povezanost između nivoa fizičke aktivnosti i kvaliteta sna kod  hemodijaliziranih bolesnika u ovom istraživanju. Ispitivanje većeg broja bolesnika moglo bi doprineti boljem uvidu u ovaj problem.
Keywords: dialysis, hemodialysis, physical activity, sleep quality