A Anestezija za kraniotomiju u budnom stanju- principi izvođenja: Anestezija za kraniotomiju u budnom stanju - Nastasović, Tijana; Savić, Nevena; Lazić, Igor; Ivosević, Tjaša; Bogdanović, Ivan; Ilić, Rosanda; Milisavljević, Filip (Medicinska istraživanja, 2024)
Kraniotomija u budnom stanju je intervencija koja se koristi tokom operacije intrakranijalnih tumora blizu Brokine i Vernikeove govorne zone. Tokom ove intervencije vrši se mapiranje govornih zona. Kraniotomija u budnom stanju zahteva anesteziju za kraniotomiju u budnom stanju koja uključuje različite mogućnosti za njeno izvođenje, pri čemu je pacijent budan tokom ekstirpacije tumora. Postoje dva opšte prihvaćena koncepta za izvođenje anestezije: engl. „awake-awake-awake“, pri čemu je pacijent budan ali u plićoj ili dubljoj sedaciji sve veme tokom hirurške intervencije (engl. „monitored anesthesia care“) ili engl. „asleep-awake-asleep“, kada je pacijent uveden u opštu endotrahealnu anesteziju za samu kraniotomiju (otvaranje) ali je budan tokom same ekstirpacije tumora, a u anesteziji tokom zatvaranja. Naš protokol je oblik engl. „asleep-awake“ koncepta, sa opštom anestezijom tokom kraniotomije i budnim pacijentom tokom i posle ekstirpacije tumora i zatvaranja lobanje.
Keywords: kranitomija u budnom stanju, anestezija, mapiranje govora, „awake-awake-awake“, „asleep-awake-asleep“