MR KARAKTERISTIKE PRIMARNOG SKLEROZIRAJUĆEG HOLANGITISA: PREGLED SKORING SISTEMA ZASNOVANIH NA IMIDŽING KARAKTERISTIKAMA KOJI SE KORISTE ZA PROCENU TEŽINE I PROGNOZE - Kovač, Jelena; Janković, Aleksandra; Mitrović-Jovanović, Milica; Bogdanović, Aleksandar; Dugalić, Vladimir; Milovanović, Tamara (Medicinska istraživanja, 2024)
Primarni sklerozirajući holangitis (PSC) je hronično, holestatsko oboljenje jetre koje se odlikuje  hroničnom inflamacijom, fibrozom i stenozom žučnih puteva. Magnetno rezonantna holangiopankreatiografija (MRCP) predstavlja zlatni standard za dijagnozu PSC-a i omogućava uvid u promene na bilijarnom stablu. Tipična radiološka slika PSC-a obuhvata multifokalne anularne i kratke-segmente strikture u kombinaciji sa normalnim ili lako dilatiranim žučnim vodovima. Pored holangiografskog prikaza, magnetna rezonanca (MR) pruža uvid i u mortfološke promene parenhima jetre koje mogu ukazivati na težinu bolesti. Savremeni skoring sistemi zasnovani na MR nalazima, uključuju ANALI skor i novu softversku analizu zvanu MRCP+, omogućavaju procenu težine bolesti i identifikovanje visoko-rizičnih pacijenata. Stoga, MR sa MRCP-om predstavlja dijagnostičku metodu koja pruža sveobuhvatnu evaluaciju pacijenata sa PSC-om, uključujući inicijalnu dijagnozu, praćenje pacijenata radi rane detekcije komplikacija uz prognostički značaj.
Keywords: liver, primary sclerosing cholangitis, magnetic resonance cholangiopancreatography