Sudden death in case of anorexia nervosa: consideration of the mechanism of death - Bogdanović, Milenko; Popović, Vesna; Atanasijević, Tatjana; Radnić, Bojana; Petrović, Tijana; Milošević, Veljko (Medicinska istraživanja, 2024)
APSTRAKTUvod: Anoreksija nervoza jeste teško hronično psihijatrijsko oboljenje čija tačna učestalost nije poznata. Pacijenti sa anoreksijom nervozom mogu umreti od prirodnih uzroka smrti, poput kardiovaskularnih bolesti, popuštanja organa, pothranjenosti, ili mogu umreti zbog nasilnih uzroka smrti, kao što je samoubistvo. U svakom slučaju, mehanizam umiranja kod anoreksije nervoze nije do kraja istražen.Prikaz slučaja: Opisujemo slučaj iznenadne smrti mlade žene stare 22 godine koja je bolovala od anoreksije nervoze. Na obdukciji je pokazana teška pothranjenost. Neposredno po otvaranju trbušne duplje uočeno je da je želudac izrazito dilatiran (bez postojanja znakova nekroze ili rupture). Biohemijskom analizom uzorka tečnosti staklastog tela je pokazano da su vrednosti hlorida, natrijuma i kalijuma izrazito niske, ukazujući na značajnu antemortalnu hipokalijemiju. Biohemijski nisu pokazani znaci ozbiljnije hipoglikemije i dehidratacije. Imajući u vidu da su kardiovaskularne bolesti značajan uzrok smrti kod osoba sa anoreksijom nervozom, pogoršanje kardiovaskularne bolesti je moglo biti izazvano poremećajem elektrolita što se mora uzeti u razmatranje. Uticaj dilatacije želuca na pogoršanje kardiovaskularne bolesti i smrtni ishod je potencijalno moguć i treba ga uzeti u razmatranje, ali ovo ostaje nejasno.Conclusion: Mogući mehanizam umiranja u ovom slučaju bi mogao biti poremećaj srčanog ritma nastao usled proaritmogenog stanja izazvanog poremećajem elektrolita ili usled vagalne aktivacije izazvane dilatiranim želucem.
Keywords: anoreksija nervoza, dilatacija želuca, aritmija, iznenadna smrt, obdukcija