TEST PENJANJA KAO MERA LOKOMOTRONE SPOSOBNOSTI NA MODELU VINSKE MUŠICE ZA FRAGILNI X SINDROM - Makević, Vedrana; Stojković, Maja; Biorac, Marko; Milojević, Sara; Capovilla, Maria; Protić, Dragana (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Fragilni X sindrom (FXS) je najčešći je monogenetski uzrok intelektualne zaostalosti i poremećaja iz spektra autizma kod ljudi. Odličan model za istraživanje u ovoj oblasti je Drosophila melanogaster model FXS (dFMR1 mutanti). Cilj ove studije bio je sveobuhvatno istraživanje penjanja, kao mere lokomocije, linije dFMR1B55, koja je model FXS kod vinske mušice.Metode: U ovoj studiji korišćene su linije voćnih mušica w1118 i dFMR1B55. Sposbnost penjanja muva ispitana je testovima penjanja za grupe muva i za pojedinačne muve. Određivani su parametri koji se odnose na sposobnost penjanja, brzinu i izdržljivost muva. Ženke i mužjaci su zasebno analizirani.Rezultati: Ova studija je pokazala: (i) lošiju sposobnost penjanja dFMR1B55 mužjaka u poređenju sa  w1118 mužjacima, (ii) slabiju stopu uspeha u penanjau dFMR1B55 ženki u poređenju sa  w1118 ženkama, (iii) bolju penjačku sposobnost mužjaka u odnosu na ženke u obe ispitivane linije pokazanu u individualnom i grupnom testu penjanja u poređenju najbržih muva, (iiii) bolja sposobnost penjanja (bazirana na vremenu potrebnom da 50% muva izvrši zadatak) i veća stopa uspeha dFMR1B55 ženki u poređenju sa dFMR1B55 muškarcima, premda ove razlike nisu bile statistički značajne. Zaključak: U ovoj studiji, poremećaj penjanja je dokazan samo kod dFMR1B55 mužjaka, dok su dFMR1B55 ženke imale slične sposobnosti penjanja sa kontrolnim  w1118.
Keywords: Fragilni X sindrom; Drozofila; test penjanja