Upotreba Integra® dermalne regenerativne ploče u rekonstrukciji defekta stopala zaostalog nakon elektrokucije- prikaz slučaja - Jović, Marko; Suđecki, Branko; Ćertić, Biljana; Isaković Subotić, Jelena; Jurišić, Milana; Marinković, Milana; Jovanović, Milan; Stojičić, Milan; Jeremić, Jelena (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Elektrokokucije predstavljaju veliki javno zdravstveni problem u industrijski razvijenim zemljama jer za razliku od elektrokombustija izazvanih voltinim lukom često rezultuju dubljim  i ekstenzivnijim povredama, posebno šaka i stopala. Prilikom odabira rekonstruktivnih opcija, promptno pokrivanje defekta ima prioritet jer obezbeđuje pacijentima bolji funkcionalni i estetski rezultat.  Prikaz slučaja: Muškarac starosti 26 godina primljen je u Jedinicu intenzivnog lečenja odeljenja opekotina naše ustanove radi lečenja povreda zadobijenih visokovoltažnom elektrokucijom istog dana. Nakon više sukcesivnih nekrektomija devitalizovanog tkiva, zaostao je defekt veličine oko 100 cm2 koji zahvata skočni zglob i dorzum levog stopala. Defekt je rekonstruisan u dva akta, upotrebom Integra® Dermalne Regenerativne Ploče (IDRP), sa stoprocentnim stepenom prihvatanja kako ploče, tako i autotransplantata kože parcijalne debljine. Postoperativni tok pacijenta protekao je bez komplikacija uz postignute zadovoljavajuće funkcionalne i estetske rezultate na šestomesečnom kontrolnom pregledu. Zaključak: IDRP predstavlja dobar izbor za efektivno pokrivanje defekta uz postizanje zadovoljavajućih rezultata. Međutim, finalni ishod lečenja i stepen oporavka često zavise i od mnogobrojnih drugih faktora kao što su veličina defekta i zahvaćenost dubljih struktura povredom.
Keywords: elektrokucija; stopalo; opekotinske povrede; Integra® dermalna regenerativna ploča; autotransplantat