Neurološke komplikacije hepatitisa C u srpskoj populaciji: NEUROLOGICAL COMPLICATIONS OF HEPATITIS C - Peric, Stojan; Nikolic, Luka; Zlatar, Jelena; Mitrovic, Nikola; Dajevic, Milica; Božović, Ivo; Ralic, Branislav; Basta, Ivana; Kacar, Aleksandra (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Oko 58 miliona ljudi širom sveta boluje od hroničnog hepatitisa C. Preko polovine pacijenata razvije barem jednu ekstrahepatičnu komplikaciju u toku bolesti. Neurološki i psihijatrijski poremećaji centralnog i perifernog nervnog sistema opisani su u sklopu HCV infekcije u čak oko polovine pacijenata. Od neuroloških komplikacija, najčešće su periferne neuropatije.Cilj: Ispitivanje širokog opsega neuroloških komplikacija hronične hepatitis C infekcije u srpskoj populaciji.Materijali i metode: Uzorak od 79 pacijenata prikupljen je iz elektronskog sistema Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Četrdeset pet (57%) pacijenata bili su muškog pola, a prosečna životna dob iznosila je 59.0 ± 13.7 godina. Hepatitis C infekcija je u proseku trajala 12.4 ± 7.8 godina. Rezultati: Od ukupno 79 pacijenata, kod 14 (17.7%) je novodijagnostikovan hepatitis C za vreme boravka na Klinici. Opisano je 29 različitih primarnih neuroloških dijagnoza. Polineuropatija je bila najčešća neurološka komplikacija opisana u 28 (35.4%) pacijenata. Distalna simetrična polineuopatije je bila najčešća forma. Pacijenti sa polineuropatijom su bili stariji. Učestalost dijabetesa i učestalost srčanih oboljenja bili su znatno češći kod pacijenata sa polineuropatijom u odnosu na ostatak uzorka. Glomerulonefritisi su uočeni isključivo kod pacijenata sa polineuropatijom.Zaključak: U neurološkoj praksi često se susreću pacijenti sa HCV. Stariji pacijenti, koji pored hroničnog HCV boluju i od drugih oboljenja poput dijabetesa i/ili srčanih oboljenja u povećanom su riziku da razviju polineuropatiju.
Keywords: hepatitis c; hronična infekcija; neurološke komplikacije; periferne neuropatije; polineuropatije