MORFO-DINAMSKE I FUNKCIONALNE KARAKTERISTIKE MRI DOJKI U PROCENI DUKTLANOG KARCINOMA IN SITU I INVAZIVNOG DUKTALNOG KARCINOMA KOD POSTMENOPAUZNIH ISPITANICA: MRI DOJKI U PROCENI DCIS I IDC KOD POSTMENOPAUZNIH PACIJENTKINJA - Mihajlović, Marko; Đajić, Anđela; Krušac, Iva; Dimitrijević, Dejan; Raspopović, Luka; Nadrljanski , Mirjan (Medicinska istraživanja, 2024)
SAŽETAKUvod: Najčešći histološki tipovi karcinoma dojke podrazumevaju invazivni duktalni karcinom (IDC), kao i njegov najčešći precursor: duktalni karcinom in situ (DCIS). Evaluacija morfo-dinamskih i funkcionalnih parametara na MRI dojki: veličina lezije, inicijalno postkontrastno povećanje intenziteta signala (wash-in), definisanje tipa krive promene intenziteta signala u jedinici vremena (TIC), koeficijent difuzije (ADC), kao i procena pozitivne vrednosti integrala postkontrastnog povećanja intenziteta signala kod postmenopauznih ispitanica, omogućavaju diferencijaciju između IDC i in situ lezije. Metode: U retrospektivno ispitivanje sprovedeno u jednom centru, uključeno je 40 postmenopauznih ispitanica sa potvrđenom histopatološkom dijagnozom  (DCIS n1=20; IDC n2=20), kod kojih su analizirane lezije na MRI dojki sa primenom standardnog - kompletnog dijagnostičkog protokola na apartima 1.5T i 3T. Softverski paket SPSS 21.0 je korišćen u statističkoj analizi – proceni razlike predefinisanih parametara u dve grupe ispitanica. Rezultati: Veličina tumora je bila statistički značajno veća  (p
Keywords: DCE-MRI; ductal carcinoma in situ; invasive ductal carcinoma; morpho-dynamic parameters; functional parameters