BILAMINAR DERMAL REGENERATION TEMPLATE FOR COVERAGE OF EXPOSED DURA IN A PATIENT IRRADIATED FOR TINEA CAPITIS – A CASE REPORT - Stojičić, Milan; Jurišić, Milana; Nikolić Živanović, Maja; Jovanović, Milan; Stojanović, Marina; Jović, Marko; Jeremić, Jelena; Marinković, Milana (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Pre pronalaska antimikotika sposobnih da prodru do folikula dlake, tretman tinee capitis kod dece zasnivao se na radijacionoj epilaciji poglavine, a potom aplikaciji tada dostupnih antimikotika kao i cink paste. Tačna doza zračenja nije poznata, a posledice zračne terapije postale su vidljive nakon više od pet decenija u vidu povećane učestalosti nemelanocitnih tumora kože, tumora mozga i moždanih ovojnica kao i osteoradionekroze kod ovih pacijenata. Rekonstrukcija poglavine predstavlja izazov zbog anatomskih karakteristika regije kao i neelastičnosti tkiva poglavine. Slučajevi upotrebe bilaminarnih zamenika dermisa aplikovanih direktno na duru u literaturi retko su opisani.Prikaz slučaja: Muškarac koji je zračen u detinjstvu zbog tinee capitis lečen je u našoj ustanovi zbog multiplih, rekurentnih bazocelularnih carcinoma kože (BCC) infiltrativnog tipa i multiplih zona osteoradionekroze na poglavini. Težak stepen atrofije kože bio je prisutan na skoro celoj poglavini izuzev na čelu gde je bila prisutna atrofija srednjeg stepena. Pacijent je u više navrata lečen u našoj ustanovi radi lečenja novih kao i recidiva BCC, i multiplih zona osteoradionekroze na kostima poglavine. Defekti koji su nastajali nakon ekscizija lezija rekonstruisani su kombinovanjem lokalnih fasciokutanih režnjeva i kožnih autotransplantata. Učestalost komplikacija u vidu parcijalne nekroze flapa ili lize kožnih autotransplantata bila je relativno visoka. Nakon što su iscrpljene druge terapijske opcije, odlučeno je da se zaostali defekt pune debljine mekih tkiva i kosti nakon uklanjanja osteoradionekroze rekonstruiše bilaminarnim zamenikom dermisa koji je postavljen direktno na duru, a nakon tri nedelje pokrije kožnim autotransplantatima (u drugom aktu). Imajući u vidu značajne komorbiditete, operacija je izvedena u lokaloj anesteziji pod nadzorom anesteziologa. Postoperativni period je protekao bez komplikacija.Zaključak: Upotreba bilaminarnih zamenika dermisa je efikasna metoda za rekonstrukciju defekata pune debljine poglavine i kosti lobanje, u slučajevima kada su druge opcije iscrpljene.
Keywords: Tine capitis, Skin atrophy, Osteoradionecrosis, Basal cell carcinoma, Bilaminar dermal regeneration template