KLINIČKE KATAKTERISTIKE I KRATKOROČNI ISHODI NOVOROĐENČADI SA HIPOKSIČNO-ISHEMIJSKOM ENCEFALOPATIJOM LEČENE TERAPIJSKOM HIPOTERMIJOM - ISKUSTVO JEDNOG CENTRA: TERAPIJSKA HIPOTERMIJA KOD NOVOROĐENČADI - Biljana, Medjo (Medicinska istraživanja, 2024)
Cilj rada: Cilj ovog istraživanja bio je da se opišu kliničke karakteristike i kratkoročni ishodi  novorođenčadi sa hipoksično-ishemijskom encefalopatijom (HIE) koja su lečena hipotermijom. Porede toga, analizirali smo faktore udružene sa kratkoročnim ishodima.Metode: Ova retrospektivna studija obuhvatila je preživelu novorođenčad sa HIE, koja su lečena hipotermijom u jednom centru. Kratkoročni ishodi su bili normalan ili patološki neurološki nalaz  na otpustu iz bolnice.Rezultati: Četrdest pet novorođenčadi sa HIE lečene hipotermijom je identifikovano. Mediana Apgar skora u 1. minutu je iznosila 3 (opseg 0-7), u 5. minutu 5 (opseg 1-10) dok je medijana pH krvi u prvom satu života bila 6,94 (opseg 6,8-7,2). Na prijemu, više novorođenčadi je imalo srednju nego tešku encefalopatiju prema Sarnatovoj klasifikaciji (77.8% vs. 22.2%, p
Keywords: Novorođenčad, Hipoksično-ishemična encefalopatija, Terapijska hipotermija