Preemptivna primena oralnog brzodelujućeg Tapentadola vs. Tramadol/Ketoprofeno i.m. u cilju smanjenja akutnog bola tokom i nakon ESWL procedure kod renalne kalkuloze - Vuksanović, Aleksandar; Lađević, Nikola; Jovičić, Jelena; Petrović, Nataša; Jovanović, Vesna; Likić Lađević, Ivana; Lađević, Nebojša; Lazić, Miloš (Medicinska istraživanja, 2024)
SažetakUvod: Ekstrakorporalnalitotripsijaudarnimtalasom (ESWL) ranije jerađena u opštojanestezijiali se danasiako je bolnaproceduraradi u analgosedaciji. Ciljstudije je da se utvrdijačinaakutnog bola povezanogsa ESWL korišćenjemdvauporednaprotokolapreemtvnihanalgetika: tramadolo vs. ketoprofen plustapentadol.Metode: Klinička, prospektivna, randomizovanakohortnastudijaobuhvatila je 200 pacijenataobapolastarostiod 18-80 godina koji supodeljeni u: Grupa I – primilisukombinacijuketoprofena 100 mg/tramadola 50 mg i.m., 30 minuta pre procedure; Grupa II je primalatapentadol IR 50 mg oralno, 1 sat pre procedure. Intenzitet bola (NRS) ikomplikacijesuevidentirani pre, tokominakrajuzahvata. Rezultati: Nijenađenarazlika u preoperativnimkarakteristikamapopulacijepacijenataidimenzijamailokalizacijikamena. U svakojgrupidošlo je do statističkiznačajnogpovećanjaintenziteta bola pre itokomoperacijebez razlikeizmeđugrupa. U grupi II, 14% pacijenata je imalo jake bolovetokompostupkau poređenjusa 3% u grupi I. Mučninaje dvostrukočešćakodpacijenatasajakimbolom. U podgrupamasajakimbolomsvakegrupepacijenata, mučnina se javilakod 42% pacijenata u grupi II, što je značajnoviše od 5% u grupi I (ukupnaincidencija u obegrupe 21%)ikodsvihje dijagnostikovanalokalizacijakamena u bubregu.Zaključak: Iakoobaprotokolaobezbeđujuprosečnonizakintenzitet bola tokom procedure (3,39 prema 3,85), jak bolimučninasučešćeprimećeni u grupikoja je primalatapentadol, što bi moglobitipovezanosalokalizacijomkamena.
Keywords: preemptivna analgezija, tapentadol, ESWL procedura