Prognostički značaj Čarlsonovog indeksa komorbiditeta prilagođenog starosti u predikciji ishoda lečenja nakon resekcije jetre zbog metastaya kolorektalnog karcinoma - Djordjic, Anastasia; Bogdanovic, Aleksandar; Zdujic, Predrag; Djindjic, Uros; Basaric, Dragan; Dugalic, Vladimir (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Prognostički značaj Čarlsonovog indeksa komorbiditeta (ČIK) prilagođenog starosti za bolesnike sa metastazama kolorektalnog karcinoma koji su podvrgnuti resekciji jetre je još uvek nerazjašnjen. Cilj ove studije je da analizira uticaj ovog indeksa u predviđanju kratkoročnog i dugoročnog ishoda nakon resekcije jetre kod bolesnika sa metastazama kolorektalnog karcinoma u jetri.Materijal i metode: U studiju je uključen 101 bolesnik kojije podvrgnut resekciji jetre zbog metastaza kolorektalnog karcinoma, na Klinici za digestivnu hirurgiju u periodu od oktobra 2019. do oktobra 2022. Podaci su analizirani retrospektivno. ČIK prilagođen starosti je određen prema bodovnoj skali. Bolesnici su prema broju bodova podeljeni u dve grupe: grupa 1, ČIK
Keywords: kolorektalni karcinom, metastaze u jetri, Čarlsonov indeks komorbiditeta