FAKTORI RIZIKA ZA NASTANAK HOLELITIJAZE KOD DECE I ADOLESCENATA: ISKUSTVO JEDNOG CENTRA - Radlović, Vladimir (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Holelitijaza je etiopatogenetski veoma heterogena i po učestalosti retka bolest u periodu rasta i razvoja. Cilj rada bio je da se analiziraju faktori rizika za nastanak holelitijaze u tom životnom dobu.Materijal i metode: Ovom retrospektivnom studijom obuhvaćeno je 80 dece i adolescenata, 50 ženskog i 30 muškog pola, uzrasta 4-18 (14±5,55) godina, sa simptomatskom holelitijazom operisanih u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu u periodu od 2000. do 2016. godine. Dijagnoza bolesti postavljana je na osnovu ultrazvučnog nalaza. Podaci o faktorima rizika za nastanak bilijarne kalkuloze dobijeni su iz istorije bolesti.Rezultati: Kod 46 (57,5%) bolesnika verifikovani su faktori rizika koji predisponiraju pojavi holelitijaze. Kod 34 pacijenta je identifikovan jedan faktor rizika, kod 10 pacijenata dva faktora rizika, kod dva pacijenta su identifikovana tri faktora rizika, dok kod ostalih nisu identifikovani. Porodična sklonost holelitijazi registrovana je kod 28 (35%) pacijenta, gojaznost kod 10 (12,5%), predgojaznost kod devet, prebrzo mršavljenje kod četiri, nasledna hemolizna bolest kod dva i prevremeno rođenje kombinovano sa parenteralnom ishranom i sepsom kao komplikacijom kod dva. Osim prevremeno rođenih, još 10 pacijenata je imalo udružene faktore rizika za holelitijazu, šest pacijenata porodičnu predispoziciju i obezitet a četiri pacijenta obesitet i samoinicijativno započet program brzog gubitka telesne težine.Zaključak: Prema našim istraživanjima, najčešći faktori rizika za pojavu holelitijaze kod dece i adolescenata su porodična predispozicija i višak telesne težine. Većina pacijenata pripadala je adolescentnom uzrastu i ženskom polu.
Keywords: holelitijaza; faktori rizika; deca; adolescenti