KOMPLIKACIJE PNEUMOKOKNOG MENINGITISA KOD DETETA SA PROTEUSOVIM SINDROMOM: PRIKAZ SLUČAJA I PREGLED LITERATURE: Pneumokokni meningitis kod deteta sa Proteusovim sindromom - Ostojić, Slavica; Kravljanac, Ružica; Kovačević, Gordana; Vučetić Tadić, Biljana; Kuzmanović, Miloš; Prijić, Sergej; Gazikalović, Slobodan; Paripović, Aleksandra; Sarajlija, Adrijan (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Proteusov sindrom je veoma retko oboljenje, za koje je karakterističan prekomerni asimetrični rast. Prikaz slučaja: Prikazujemo kliničku sliku devojčice uzrasta 6,5 godina sa Proteusovim sindromom (PS), koja je dijagnostikovana i lečena u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije. U uzrastu od 11 meseci je lečena od pneumokokne sepse i meningitisa. Bolest se komplikovala intrakranijalnim trombozama venskih sinusa, subduralnim empijemom, infaktom mozga i teškim neurološkim deficitom u akutnoj fazi.  Registrovane su tromboze mezenterijalnih krvnih sudova i vene porte. U uzrastu od 2,5 godine, ehokardiografijom i magnetnom rezonancijom srca otrkivena je aneurizma ascendentne aorte. Pacijentkinja je iznenada preminula u uzrastu od 6,5 godina kod kuće. Uzrok smrti je bio nepoznat. Zaključak: Uprkos primeni agresivne antibiotske terapije, naša pacijentkinje sa PS je imala brojne, po život opasne, komplikacije pneumokokne bolesti. Imajući u vidu prethodno opisane imunološke poremećaje kod pacijenata sa PS, možemo da pretpostavimo da je imunski sistem našeg pacijenta bio kompromitovan zbog osnovne bolesti. Publikovani podaci o imunološkom aspektu bolesnika sa PS su malobrojni, zbog toga što je bolest veoma retka, te su neophodna dalja istraživanja sklonosti ovih bolesnika ka teškim infekcijama.
Keywords: Proteus sindrom, pneumokok, meningitis, plućna embolija, aneurizma aorte