BIRS KRITERIJUUM: AKTUELAN ALAT ZA DETEKCIJU NEADEKVATNO PROPISANIH LEKOVA U GERIJATRIJSKOJ POPULACIJI - Stojanović, Marko (Medicinska istraživanja, 2024)
Potencijalno neodgovarajući lekovi  su lekovi koji, nepotrebno,  mogu da naruše zdravlje pacijentima tokom njihove redovne primene u terapiji. Propisivanje potencijalno neodgovarajućih lekovi  može izazvati značajne zdravstvene probleme, što treba izbeći  posebno ako postoji bezbednija, po efikasnosti slična, ili čak efikasnija alternativa za lečenje. Potencijalno neodgovarajući lekovi su uzrok zdravstvenih problema, dovode do povećanja troškova lečenja i smanjenjuju kvaliteta života. Glavni problem u lečenju gerijatrijske populacije je izostanak specifičnih smernica za lečenje. Kako klinička ispitivanja, koja su glavni izvor informacija za kliničke smernice, obično obuhvataju ljude uzrasta od 18 do 65 godina, nedostaje dovoljno relevantnih informacija na osnovu kojih bi se kreirale terapijske smernice za gerijatrijsku populaciju. Kako nema adekvatnih smernica za terapiju pacijenata u gerijatrijskoj populaciji, i kako bi se smanjio broj neadekvatno propisanih lekova, kreirani su vodiči sa tim ciljem. Prvi ovakve vodiče kreirao je Mark Birs 1991. godine. Nakon ovih vodiča kreiran je velik broj vodiča sa sličnom funkcijom. Međutim, Birsovi kriterijumi ostaju i do danas najkorišćeniji i najpoznatiji kriterijumi u svetu. Ovo je pre svega posledica konstantne dopune i inovocija ovih vodiča. Sam Birsov vodič je prošao kroz nekoliko dopuna i promenu formata, a od 2012. godine ovaj vodič uređuje Američko gerijatrijsko udruženje. Sve ovo čini Birsove kriterijume odličnim alatom za pronalaženje neadekvatno propisanih lekova u gerijatrijskoj populaciji a samim tim je od važnosti za sve lekare koji rade sa gerijatrijskom populacijom.
Keywords: Birsovi kriterijumi, neadekvatno propisani lekovi, gerijatrijska populacija