Farmakološki tretman terapo-rezistente depresije: ka preporukama zasnovanim na dokazima - Jerotić, Stefan (Medicinska istraživanja, 2024)
Depresija je jedan od vodećih uzroka invaliditeta i značajan javno-zdravstveni izazov, usled čega zahteva efikasan tretman. Ovaj rad predstavlja pregled farmakološkog tretmana i predstavlja deo izrade sveobuhvatnih smernica za lečenje unipolarne depresije. U ovom radu izložene su strategije za lečenje terapo-rezistentne depresije (TRD) koju karakteriše odsustvo odgovora na uobičajen tretman. Naglasak je stavljen na efikasnost i podnošljivost različitih antidepresiva, sa ciljem olakšavanja donošenja kliničkih odluka na osnovu dosadašnjih dokaza iz literature. Lečenje TRD može podrazumevati strategije augmentacije, ili zamene antidepresiva. Diskutovana je primena atipičnih antipsihotika, NMDA antagonista, stabilizatora raspoloženja i drugih biološki aktivnih jedinjenja. Donošenje odluke između različitih strategija augmentacije, ili zamene postojeće farmakološke terapije se zasniva na individualnim faktorima. Ovaj sveobuhvatni pregledni rad ima za cilj da informiše napore u formiranju smernica za lečenje TRD, podstičući pristup međusobne saradnje i zajedničkog donošenja odluka između kliničara i pacijenta, uzimajući u obzir individualne faktore radi poboljašanja nege osoba sa TRD.
Keywords: terapo-rezistentna depresija; farmakološki tretman; smernice