Veliki neželjeni kardiovaskularni događaji kod vaskularnih hirurških pacijenata sa perifernom arterijskom bolešću: Veliki neželjeni kardiovaskularni događaji kod pacijenata sa PAB - Dabić, Petar; Petrović, Jovan; Vučurević, Bojan; Ševković, Milorad; Pešić, Slobodan; Nešković, Mihailo; Tanasković, Slobodan; Gajin, Predrag; Ilijevski, Nenad (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Veliki neželjeni srčani događaji (MACE) su primarni uzrok morbiditeta i mortaliteta kod pacijenata koji su podvrgnuti vaskularnim hirurškim procedurama. Zbog toga je neophodno razumeti vezu između koronarne bolesti i periferne arterijske bolesti. Cilj ovog rada je utvrđivanje prediktora i faktora rizika koji se odnose na pojavu velikih neželjenih srčanih događaja kod pacijenata koji su podvrgnuti vaskularnoj hirurgiji zbog periferne arterijske bolesi.Materijal i metode: Ovo je retrospektivna studija na 310 bolničkih pacijenata lečenih u vaskularnom centru velikog obima. Ishod je klasifikovan kroz tri tačke (infarkt miokarda, moždani udar i kardiovaskularni mortalitet).Rezultati: Otkrili smo da se većina MACE desila kod pacijenata sa aortobifemoralnim bajpasom u poređenju sa drugim tipovima rekonstrukcija (p=0,009). Nije ustanovljena značajna korelacija između urađenih zahvata i kratkoročnog primarnog ishoda. U početnom periodu MACE je otkriven kod 14 (5,8%) pacijenata. Među njima, šest (1,9%) je doživelo infarkt miokarda (IM), troje (1%) je imalo moždani udar, a pet (1,6%) je umrlo u prvih 30 dana. Svi smrtni slučajevi su bili povezani sa srčanom ishemijom, koja je na kraju kulminirala kardiogenim šokom i kasnijom smrću. Kratkotrajni MACE je primećen kod 2 (0,6%) pacijenata od kojih su oba imala IM.Zaključak: Velika vaskularna hirurgija kod pacijenata sa koronarnom bolešću je visokorizična procedura i perioperativni MACE ih stavlja u značajno visok rizik od smrtnosti. Rano otkrivanje koronarne bolesti srca i preoperativna optimizacija mogu igrati glavnu ulogu u smanjenju rizika od MACE.
Keywords: Periferna arterijska bolest; Koronarna bolest; MACE; Infarkt miokarda; Moždani udar