POROKARCINOM NOGE - DIJAGNOSTIČKI. TERAPIJSKI IZAZOVI I POTENCIJALNI UTICAJ COVID-19 PANDEMIJE NA DIJAGNOZU I LEČENJE - Jeremic, Prof. Jelena (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Porokarcinom predstavlja, retku, malignu, nemelanocitnu neoplazmu kože, porekla znojnih žlezda. Karakteriše ga visoka stopa metastaziranja, lokalne rekurentnosti i visok mortalitet. Definitivna dijagnoza može biti kompleksna zbog sličnosti sa skvamocelularnim karcinomom i Pedžetovom bolešću. Zvanični protokoli lečenja nisu utvrđeni, a hirurška ekscizija ostaje metoda izbora. Prikaz slučaja: Pacijent starosti 76 godina, primljen je u našu kliniku u Januaru 2020. zbog egzulcerisanog tumora desne natkolenice. U daljem toku u više navrata hirurški lečen širokom lokalnom ekscizijom, uz ponovnu pojavu tumora na mestu operacije. Inicijalno je histopatološki dijagnostikovan slabo diferentovani skvamocelularni karcinom. Pacijent prestaje da dolazi na kontrole zbog oboljevanja i dugog oporavka od COVID-19 pneumonije.  Pri prvoj sledećoj kontroli u januaru 2022. dolazi do ponovne loklna pojava tumora. Analizom od strane dermatopatologa, postavljena je dijagnoza porokarcinoma. Nastavljeno je sa agresivnim lokalnim hirurškim lečenjem. U daljem toku lečenja, nakon EHO pregleda desnog ingvinuma postavlja se sumnja na metstatsku bolest, uz potvrdu zahvaćenosti limfnih čvorova biopsijom. CT grudnog koša i abdomena tada bez znakova diseminovane bolesti. Pri poslednjoj masivnoj lokalnoj pojavi tumora, MRI pregledom karlice prikazuje se sumnjiva masa u mokraćnoj bešici, radiološki konzistentna sa metastatskom bolesti, ali i mogućnošću drugog primarnog tumora. Pacijent je dalje upućen na onkološku i urološku evaluaciju. Zaključak: Porokarcinom i dalje ostaje nedovoljno istražen tumor. Izostaju čvrsto utvrđeni, zvanični protokoli za lečenje. Zbog sličnosti sa skvamocelularnim karcinomom, verifikacija porokarcinoma može zahtevati analizu dermatopatologa, a tretman multidisciplinarni pristup. Rana dijagnoza i tretman su imperativ. Faktori koji odlažu takav pristup, poput Covid-19 pandemije u prikazanom slučaju, mogu pogoršati prognozu i ishod.
Keywords: ekrini porokarcinom, porokarcinom, kožni tumori, COVID-19